Italija: Propali pregovori o prodaji najstarije banke na svetu

Pixabay

Italija je u nedelju bez rezultata okončala pregovore sa UniCredit-om o prodaji Monte dei Paschi di Siena (MPS), što predstavlja neuspeh dugogodišnjih napora italijanske vlada da toskansku banku vratiti u privatni sektor.

Neuspeh oko utvrđivanja vrednosti koja premašuje milijardu evra onemogućava Italiju da završi restrukturiranje svog bankarskog sistema koje je započela pre šest godina.

Rim će sada tražiti produženje rokova dogovorenih sa vlastima Evropske unije za ponovnu privatizaciju MPS-a, prenosi Rojters.

Italija je počela da radi na ponovnoj privatizaciji MPS-a nedugo nakon što ga je spasila 2017. godine za 5,4 milijardi evra, što je bio prvi korak da se oslobodi većine svojih preostalih dugova. MPS se pokazao kao najugroženiji kreditor evrozone u zdravstvenoj krizi tokom leta.

"Uprkos naporima sa obe strane... pregovori koji se odnose na potencijalnu akviziciju definisanog perimetra Banca Monte dei Paschi di Siena više se neće nastaviti", navode UniCredit i Ministarstvo finansija u zajedničkom saopštenju.

Rani razgovori o smanjenju državnog udela u MPS-u od 64 odsto putem sporazuma sa UniCreditom počeli su pre više od godinu dana.

Ministarstvo je došlo do računice da imovina koju je odabrao UniCredit imala tržišnu vrednost između 3,6 milijardi i 4,8 milijardi evra, s obzirom na 600 miliona evra godišnjeg neto prihoda, rekao je dobro obavešteni izvor.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.