Vesti iz sveta

07.02.2024. 16:03

daljine.rs, euronews

Autor: Nova ekonomija

Japan sprema vizni režim za digitalne nomade

Pexels

Japan se sprema da uvede specijalne vize za digitalne nomade. Ova odluka će omogućiti građanima 49 zemalja, uključujući Srbiju i zemlje članice EU, da po ovom osnovu ostanu u zemlji do šest meseci, prenosi portal Daljine.rs.

Kako piše Euronews Travel, Japan se sve više otvara prema strancima u nadi da će ojačati svoju ekonomiju i međunarodnu konkurentnost, koji su ugroženi zbog starenja stanovništva.

Trenutno preko dva miliona stranih državljana radi u zemlji  – što je, prema japanskom ministarstvu rada, najveći broj ikada. Isto tako, Japan pohodi sve više turista i zemlja se bori sa fenomenom prekomernog turizma.

Za japansku vizu za digitalne nomade mogu da se prijave državljani 49 zemalja i teritorija. To uključuje države koje su potpisale poreski sporazum sa zemljom ili koje su oslobođene viza prilikom posete Japanu.

U ovih 49 zemalja uračunate su Srbija, sve zemlje Evropske unije, Jermenija, Belorusija, Gruzija, Island, Lihtenštajn, Moldavija, Monako, Severna Makedonija, Norveška, Švajcarsku, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Izvan Evrope, digitalnu vizu za nomade mogu da pribave državljani sledećih zemalja: Australija, Južna Koreja, Singapur i SAD.

Viza za digitalne nomade je namenjena visokokvalifikovanim profesionalcima – posebno onima koji rade u IT sektoru.

Dodeljivaće se za „namenske aktivnosti“, uključujući rad na daljinu za kompaniju van Japana ili kao samozaposleni slobodnjak (frilenser) za klijente u inostranstvu.

Očekuje se da će se ovo odnositi i na jutjubere koji ostvaruju prihod od inostranih oglašivača.

Podnosioci zahteva za japansku digitalnu nomadsku vizu moraju imati godišnji prihod od najmanje 10 miliona japanskih jena, što je 62.672 evra odnosno 7.344.000 dinara. Ideja je da digitalni nomadi svoju zaradu troše u Japanu.

Bitno je istaći da svi korisnici vize za nomade moraju imati i privatno zdravstveno osiguranje.

Viza za digitalne nomade u Japanu omogućava radnicima na daljinu da ostanu u zemlji do šest meseci – duplo više od 90 dana koji je trenutno dozvoljeno posetiocima kojima viza za Japan nije ni potrebna, kojima tehnički nije dozvoljeno da rade tokom boravka.

Takođe, neće biti moguć uzastopni boravak, odnosno viza će moći da se obnovi šest meseci nakon napuštanja zemlje.

Deci i supružnicima će biti dozvoljeno da prate digitalne nomade tokom njihovog boravka u Japanu, pod uslovom da su pokriveni i privatnim zdravstvenim osiguranjem.

Ipak, podnosioci zahteva za ovu vizu neće imati pravo na boravak i neće im biti dozvoljeno da iznajmljuju smeštaj na duži rok.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.