Johnson & Johnson privremeno obustavio ispitivanje vakcine

Foto: Pixabay

Američka kompanija Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) privremeno je obustavila kliničko ispitivanje potencijalne vakcine protiv korona virusa zbog neobjašnjive bolesti jednog od učesnika studije, prenosi CNN.

Prema saopštenju kompanije, bolest učesnika testiranja ispituje nezavisni odbor za nadgledanje podataka i sigurnosti.

„Neželjeni događaji, bolesti, nesreće i slične stvari, pa čak i one ozbiljnije su očekivani deo svakog velikog kliničkog ispitivanja“, navodi se u saopštenju.

Kompanija nije rekla koja je neobjašnjiva bolest u pitanju, ali jedna od tačaka kliničkih ispitivanja je da se utvrdi da li vakcine izazivaju opasne neželjene efekte.

"Moramo poštovati privatnost ovog učesnika. Takođe saznajemo više o bolesti ovog učesnika i važno je da imamo sve činjenice pre nego što objavimo dodatne informacije", saopštila je kompanija.

Ovo je drugo ispitivanje koje je privremeno obustavljeno u trećoj fazi, nakon što je AstraZeneca prošlog meseca pauzirala testiranje svoje eksperimentalne vakcine zbog neurološke komplikacije kod dobrovoljca u Britaniji.

Džonsonovo ispitivanje u trećoj fazi počelo je u septembru. To je jedna od šest vakcina protiv korona virusa koje se ispituju u SAD-u i jedna od četiri u najnaprednijoj trećoj fazi.

DOKLE SE STIGLO SA VAKCINOM ZA KOVID-19

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara