Vesti iz sveta

03.02.2019. 11:54

Autor: Nacionalna akademija za javnu upravu

Johnson & Johnson bebi puder ne može u Šri Lanku, dok ne dokažu da ne izaziva rak

Uvoz Johnson & Johnson (J&J) bebi pudera zaustavljen je u Šri Lanki, dok kompanija ne dokaže da proizvod ne sadrži azbest, koji može izazvati rak.

Talk prah je popularan proizvod za zdravstvenu negu širom Šri Lanke i velikog dela Azije. Šri Lanka ovaj proizvod uvozi iz Indije.

Nacionalna regulatorna agencija za medicinu (NMRA), koja je deo Ministarstva zdravlja, saopštila je da je obavestila distributera, A.Baur & Co, da će zahtevati dodatne testove kako bi se nastavio uvoz pudera. 

„Obavestili smo distributera da dostavi izveštaje o kvalitetu iz akreditovane laboratorije, kako bi bili sigurni da u njihovim proizvodima nema azbesta“, izjavio je izvršni direktor NMRA Kamal Jaiasinghe. 

Prema rečima jednog neimenovanog predstavnika u NMRA, licenca A.Baur & Co za uvoz proizvoda istekla je u decembru. 

Šef potrošačkih poslova za A.Baur, Shalutha Perera, izjavio je medijima da je kompanija obavestila J&J Indiju o obustavi procesa licenciranja. 

„J&J Indija se direktno bavi svim regulatornim pitanjima“, rekao je on, dodajući da je NMRA kontaktirao A.Baur u decembru u vezi s novim testiranjem na azbest. 

Zastupnica J&J Indije izjavila je da kompanija „u potpunosti posluje u skladu s trenutnim indijskim regulatornim zahtevima za proizvodnju i testiranje talka“. 

„U potpunosti sarađujemo sa indijskom vladom i očekujemo rezultate njihovih testova“, rekla je ona. 

Prema rečima zastupnice, proizvod je rutinski testiran od strane dobavljača i nezavisnih laboratorija kako bi se utvrdilo da ne sadrži azbest. 

U decembru je indijski regulator za lekove naredio kompaniji Johnson & Johnson da zaustavi proizvodnju bebi pudera u dve indijske fabrike, dok rezultati ispitivanja ne dokažu da proizvodi ne sadrže azbest. Inspekcija u J&J indijskim objektima usledila je nakon izveštaja Rojtersa da je firma decenijama znala da se azbest koji uzrokuje rak može naći u njihovom proizvodu. 

Američka kompanija suočena je s hiljadama tužbi u SAD-u, tvrdeći da je azbest u njihovom bebi puderu uzrokovao rak. Kompanija je uvek negirala navode i insistirala da je proizvod bezbedan i bez azbesta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.