Foto: Pixabay

Kako Kina koristi tehnologije za razvrstavanje otpada

Foto: Pixabay
Šangaj, jedan od najnaseljenijih gradova na svetu je otpočeo obavezan program sortiranja otpada.

Nova regulativa podrazumeva da domaćinstva i kompanije moraju da sortiraju otpad u četiri kategorije i da ih odlažu na unapred određene lokacije u određeno vreme, a predviđene su i kazne za nepoštovanje novih pravila.

Građani su počeli da kritikuju ove odredbe, jer smatraju da nisu dovoljno fleksibilne i da kategorizacija otpada nije dovoljno jasna. 

U pomoć su pritekli startapi iz oblasti tehnologije, pa su najveće kineske internet kompanije osmislile nove vidove pretrage, koji pomažu građanima da identifikuju da li je otpad vlažan, suv, toksičan ili podoban za reciklažu. 

PROČITAJTE JOŠ:Alipay, kompanija koja sarađuje sa kompanijom Alibaba u oblasti plaćanja, tvrdi da je jednostavnu aplikaciju za sortiranje otpada instaliralo preko milion ljudi za tri dana. Ova aplikacija ima mogućnost da sortira oko 4.000 različitih tipova đubreta. 

Kompanije su razvile i softver koji pomaže menadžerima naselja da pomoću QR kodova lakše utvrde odakle otpad dolazi, a svako domaćinstvo je dobilo jedinstveni QR kod, koji može instalirati u svoju kantu za đubre kako bi se ono moglo skenirati i klasifikovati kada stigne na deponiju. 

Na ovaj način se tačno može utvrditi ko je proizveo otpad, a najodgovorniju dobijaju simboličnu nagradu od 0,1 jena (1.45 centi) dnevno.  

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara