Svet

24.01.2017. 01:32

Radio Sarajevo

Autor: Nova Ekonomija

Kineski naučnici proizveli papir otporan na vatru i vodu

Svet

24.01.2017. 01:32

List „South China Morning Post” javlja kako su naučnici sa Instituta keramike u Šangaju proizveli papir otporan na uticaj tečnosti i plamena.

Naučnici su strukturi papira dodali posebnu vrstu kalcijuma, koji su izolovali iz životinjske kosti i zubne gleđi, a taj element su nazvali „hidroksiapatit“. 

Nova vrsta papira je otporna na vatru i do 200 stepeni Celzijusovih, kao i na kontakt sa različitim vrstama tečnosti, poput vode, kafe, soka i slično. 

Vođa istraživačkog tima Džu Jinđie rekao je da je i ranije postojao papir koji je otporan ili na tečnost ili na vatru, ali da je novi kineski papir prvi koji je otporan na sve te faktore. 

On je rekao da će novi papir biti pogodan za široku upotrebu jer će tekst biti dugotrajno zaštićen na podlozi koja se može jednostavno čistiti vodom. 

„Ova vrsta papira će biti pogodna i za važne dokumente koji će lako moći da se čuvaju vekovima i bez specijalno opremljenih arhivskih prostorija. Ovaj izum će okončati eru kada su poplave i požari uništavali važnu istorijsku građu“, kazao je Džu. 

Naučnici su na projektu radili od 2008. godine, a na tržištu će se naći u naredna tri meseca. Početna cena će biti nešto viša od cene običnog papira u formatu A4, ali masovna proizvodnja će vremenom doneti i smanjenje cene. 

U jednom restoranu brze hrane u Šangaju se obroci služe upravo u posudama napravljenim od takvog papira, koji neće da izgori ni kada se greje na otvorenom plamenu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.