Ko Evropsku uniju snabdeva sladoledom?

Pixabay

Evropska unija proizvela je prošle godine 2,9 milijarde litara sladoleda, što je pad od devet odsto u odnosu na godinu pre, saopštio je Eurostat

U istom periodu, zemlje članice EU izvezle su 232 miliona kilograma sladoleda u zemlje koje nisu članice ovog bloka. Ukupna vrednost izvoza bila je 752 miliona evra.

U EU je iz zemalja koji nisu njene člnanice uvezeno 79 miliona kilograma sladoleda, čija je vrednost 182 miliona evra. 

Glavni proizvođač sladoleda u EU 2020. godine bila je Nemačka, sa proizvedenih 642 miliona litara. Slede Fransuska (podaci iz 2019. godine pokazuju da je proizvela 516 miliona litara sladoleda), zatim Italija sa 509 miliona litara proizvedenog sladoleda. 

Danas je svetski dan sladoleda - Kako je nastala ledena poslastica

Osim što je najveći proizvođač, Nemačka je u proseku pravila i najeftiniji sladoled - 1,3 evra po litru. Najveću cenu prijavila je Francuska sa 2,2 evra po litru sladoleda, sledi Italija sa 2 evra po litru. 

Francuska je izvezla 59 miliona kilograma sladoleda u 2020. godini, sa 25 odsto izvoza sladoleda van EU.  Time je postala najveći izvoznik sladoleda od svih zemlja Unije.

Iza se nalazi Holandija sa izvezenih 38 miliona kilograma sladoleda, ili 16 odsto izvoza van EU, zatim Nemačka koja je izvezla 29 miliona kilograma.  Italija je van EU izvezla 20 miliona kilograma, a Belgija 16 miliona kilograma sladoleda. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.