Vesti iz sveta

23.11.2023. 11:53

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Konačno direktan platni promet između Crne Gore, Srbije i BIH

Centralna banka Crne Gore potpisala je ugovor sa Univerzal Kapital bankom za uspostavljanje direktnog platnog prometa

Foto: Paola Felix Meza

Centralna banka Crne Gore (CBCG) potpisala je ugovor sa Univerzal Kapital bankom (Universal Capital Bank) za uspostavljanje direktnog platnog prometa između Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, saopštila je Centralna banka Crne Gore. Potpisivanje ovog ugovora omogućava da se nakon 15 godina uspostavi direktni platni promet između Crne Gore, Srbije i BiH.

„Na ovaj način je sa aspekta Centralne banke završen proces potreban za uključenje Universal Kapital banke u kliring međunarodnih plaćanja između Crne Gore, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju CBCG.

Početak korišćenja ovog platnog sistema će zavisiti od poslovne odluke Univerzal Kapital banke.

Uvođenjem direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije građanima i privrednicima, uz niže provizije, prema objašnjenju računovođa, uplaćeni novac treba da bude na računima istog dana.

Centralna banka je zaokružila sve aktivnosti potrebne za otpočinjanje procesa kliringa međunarodnih plaćanja, saopštila je CBCG.

Nova ekonomija je letos pisala da je pitanje uspostavljanja direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije aktuelno već deceniju i po, a komunikacija sa Narodnom bankom Srbije (NBS) o ovom pitanju, kako su naveli, nije ni prekidana.

„Naime, još 2007. godine guverneri centralnih banaka Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine zaključili su bilateralne sporazume o kliringu međunarodnih plaćanja, sa ciljem da se uspostavi regionalni multilateralni kliring na teritoriji ovih država. Za operatera sistema, odnosno procesora, ovlašćena je Narodna banka Srbije. I od 2007. godine do danas koristi ga 13 od 21 kreditne institucije u Srbiji i šest od 23 kreditne institucije u Bosni i Hercegovini“, precizirali su letos u CBCG.

Banke u Crnoj Gori nisu zainteresovane za direktan platni promet sa Srbijom

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.