Koronavirus i u Vatikanu

Foto: Pixabay

Vatikan testira sveštenika koji žive u palati Santa Marta, u kojoj živi više desetina sveštenika i papa Franja, a planira da pozitivne na koronavirus premeseti na drugo mesto, saznaje Rojters (Reuters).

Grupno testiranje počelo je nekoliko dana nakon što je svešteniku koji radi u Državnom sekretarijatu i živi u Santa Marti testom utvrđen koronavirus, posle čega je hospitalizovan u Italiji.  

Santa Marta ima 130 soba i oko 30 stanara. Funkcioniše poput hotela, a ranije ovog meseca je prestala da pravi rezervacije privremenih poseta. U njoj osim pape žive i sveštenici na ključnim pozicijama u Vatikanu. 

Iako je Vatikan uveo procedure za sprečavanje širenja virusa, neki zvaničnici smatraju da one nisu dovoljne i da je potrebna potpuna izolacija.

„Santa Marta je možda tempirana bomba“, rekao je za Rojters zvaničnik iz Vatikana, koji je želeo da ostane anoniman. 

Rojtersovi izvori u Vatikanu kažu da je juče testirano oko pola rezidenata Santa Marte i da će druga polovina biti testirana danas. Plan je da oni koji su pozitivni na koronavirus budu premešteni u hotel za hodočasnike u Rimu. Testiraju se i viši zvaničnici Vatikana koji ne žive u Santa Marti.  

Brigu izaziva to što se sveštenici kreću od Santa Marte do posla, a ponekad idu i u Rim.

Kako javljaju italijanski mediji, papa Franja je proteklih nedelja dva puta testiran na koronavirus i utvrđeno je da ga nema. Vatikan na to nije dao komentar.

Beogradska nadbiskupija je 17. marta odložila sva dešavanja i pozvala svoje vernike starije od 65 godina da ne izlaze i da ne idu na liturgije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara