Vesti iz sveta

26.09.2023. 08:37

Financial Times

Autor: Čedomir Savković

Lego odustaje od reciklaže plastičnih boca

Foto: Pixabay

Najveći svetski proizvođač igračaka, Lego, saopštio je da odustaje od recikliranja plastičnih boca, jer bi takav način izrade njegovog najpoznatijeg proizvoda Lego kocki, imao veću emisiju ugljen-dioksida (CO2). 

Kako je preneo Financial Times, kompanija je odustala od svoj najambicioznijeg plana da iz proizvodnje izbaci plastiku za čiju proizvodnju se kao sirovina koristi nafta.

Kompanija je saopštila da kao zamenu za naftu u proizvodnji plastike neće koristiti reciklirane plastične boce, jer na taj način neće moći da postigne veću održivost u svom poslovanju.

Najveći svetski proizvođač igračaka objavio je pre dve godine da je testirao prototip kocke napravljene od recikliranih plastičnih boca. Inače, za njihovu proizvodnju koja se meri milijardama komada trenutno se koristi supstancu akrilonitril butadien stiren (ABS, supstanca koja ima jaku otpornost na korozivne hemikalije i na fizičke uticaje, nastaje mešavinom više proizvoda).

Danski proizvođač igračaka, Lego, u početku je imao za cilj da eliminiše svu plastiku na bazi nafte u dvadesetak materijala koje koristi u svojim setovima za dečje igračkedo 2030. godine.

Lego je sa tom planovima počeo 2018. godine zamenivši polietilen na bazi ulja za biljnu verziju te sirovine.

Lego je takođe na putu da eliminiše plastične kese za jednokratnu upotrebu koje se koriste za pakovanje njegovih kockica do 2025. godine.

Međutim, kako se dodaje, zamena ABS-a, koja plastične kockice čini izdržljivim, kao i lakim za sastavljanje i rastavljanje, pokazala se kao daleko teža.

Međutim, Nils Kristijansen (Niels Christiansen), izvršni direktor te danske kompanije koja je u porodičnom vlasništvu, rekao je za da bi korišćenje recikliranog polietilen tereftalata (RPET) dovelo do većih emisija ugljenika u proizvodnji tih igračaka, jer bi za to bila potrebna nova oprema.

Kako se dodaje, da bi se napravilo jedan kilogram plastike, potrebno je dva kilograma nafte.

„Ranije se verovalo da će biti lako  pronaći taj magični materijal. Testirali smo stotine i stotine materijala. Jednostavno nije bilo moguće pronaći takav materijal“, dodao je Kristijansen.

Grupacija inače namerava da utrostruči svoju potrošnju na održivost svog poslovanja na tri milijarde danskih kruna (430 miliona dolara) godišnje do 2025. godine.

Kristijansen je priznao da bi to moglo da ugrozi njene profitne marže jer kompanija troškove kupovine održivih materijala, navodno, ne bi prenela na potrošače.

Umesto ulaganja u zlato, više se isplati kupovati LEGO kockice

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.