Vesti iz izdanja Vesti iz sveta

23.11.2023. 09:35

Zerohedge

Autor: Čedomir Savković

MMF predstavio vodič za digitalne valute centralnih banaka

FOTO: Brateevsky/Wikimedia Commons

Narodna banka Srbije

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je priručnik za centralne banke u koje o razvoju i implementaciji digitalnih valuta centralnih banaka (Central Bank Digital Currency – CBDC). MMF u ovom dokumentu ocenjuje da bi CBDC mogle da, između ostalog, postanu sigurna utočišta za ljude koji u kriznim vremenima žele da bezbedno investiraju.

MMF-ov „Central Bank Digital Currency Virtual Handbook“ između ostalog objašnjava kako se nositi sa situacijom u kojoj se zemlje udaljavaju od oslanjanja na američki dolar kao rezervnu valutu, prenosi ZeroHedge.

Pošto bi „dedolarizacija“ mogla da poveća cenu zaduživanja u Sjedinjenim Američkim Državama, kako za preduzeća tako i za fizička lica, što bi naravno uticalo na ekonomski rast.

Organizacija je istakla da bi CBDC mogu da ponude sigurno čuvanje vrednosti i efikasna sredstva plaćanja, koja mogu da povećaju konkurenciju za finansiranje depozita, povećati udeo banaka u finansiranju na veliko i smanjiti profit banaka.

Priručnik MMF-a je objavljen nakon što je direktorka te organizacije Kristalina Georgieva promovisala upotrebu CBDC-a tokom FinTech Festivala 15. novembra u Singapuru.

Prema njenom mišljenju, digitalne valute centralnih banaka mogle bi da okončaju period koji se u ekononomiji zasniva na gotovinskom plaćanju.

„CBDC mogu zameniti gotovinu, koja je skupa za distribuciju u ostrvskim zemljama, CBDC bi ponudili sigurnu i jeftinu alternativu gotovini, kao i način da se određuje vrednost novca u privatnom vlasništvu (kriterijum za merenje njegove vrednosti) poput gotovine koju možemo da podignemo u bankama,“ dodala je Georgieva.

Još u maju, Georgieva je rekla da svet ide ka širokom usvajanju CBDC-a ne uzimajući u obzir rizike koji su povezani sa takvom tranzicijom.

„Ono u vezi sa čim smo pažljivi je izbor između veleprodajnih i maloprodajnih CBDC-a. Mislimo da se veleprodajni CBDC-i mogu uspostaviti na prilično malo prostora za iznenađenja koja nisu poželjna. Sa druge strane, maloprodajni CBDC u potpunosti transformišu finansijski sistem tako da ne znamo kakve posledice to može doneti“, rekla je Georgieva tokom diskusije.

CBDC-ovi na veliko su namenjeni da se koriste u međubankarskim poravnanjima, kao i transakcijama između institucija i drugih učesnika na tržištu, dok su CBDC-ovi za maloprodaju namenjeni opštoj populaciji i drugim institucijama.

Potencijalni rizik maloprodajnih CBDC-a je da se sredstva izvlače iz tradicionalnih komercijalnih banaka i deponuju kao CBDC-ovi u centralnim bankama. Iscrpljivanje depozita bi uticalo na kreditnu sposobnost komercijalnih banaka i pogoršalo bi svaku bankarsku krizu.

Dok MMF nastavlja sa promocijom CBDC-a, republikanci u SAD preduzimaju korake sa ciljem da spreče vladu te zemlje da izdaje takve digitalne valute.

Kao jedan od razloga za to navode da bi država njihovim uvođenjem kontrolisala novčane transakcije građana i na taj način mogla da eventualno spreči aktivnosti koje nisu politički popularne.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.