Vesti iz sveta

08.03.2018. 15:17

N1

Autor: Nova Ekonomija

Muškarci u Francuskoj plaćeni u proseku devet odsto više od žena

Francuske kompanije moraće u roku od tri godine da ukinu razlike u platama između žena i muškaraca ili će morati da plate kazne, po planovima koje predstavio francuski premijer Eduard Filip.

Muškarci su u Francuskoj plaćeni u proseku devet odsto više od žena, iako zakon nalaže jednake plate za isti posao zadnjih 45 godina.

Po novim planovima, predstavljenim predstavnicima sindikata i poslodavaca, firme s više od 50 zaposlenih moraće da uvedu poseban softver povezan direktno sa sistemom za plate koji će pratiti neopravdane razlike u platama između žena i muškaraca.

Cilj je da se iduće godine taj softver uvede u kompanije s više od 250 zaposlenih, a 2020. u kompanije s 50 do 249 zaposlenih.

Ako kompanija u roku od tri godine ne ukloni razliku u platama koju detektuje sofver, inspektori rada mogu joj izreći kazne u iznosu do jedan odsto njenih ukupnih izdataka za plate.

„Softver nije čaroban štapić, ali će otkriti neke razlike u platama između muškaraca i žena“, rekao je Filip novinarima nakon sastanka.

Vlada će u mesecima koji dolaze razraditi pojedinosti tog plana s poslodavcima, sindikatima i stručnjacima i uključiti ih u širi paket reformi zakona o radu koji će biti predstavljen parlamentu sledećeg meseca.

Firme će takođe morati da budu transparentnije u pogledu razlike u platama između polova: moraće ih objaviti na svojim internet stranicama, a sindikati će imati pristup internim podacima o radnim mestima i stažu.

Poslodavci su plan komentirisali za zabrinutošću.

„Dodatni teret ne sme biti kontraproduktivan, ograničavajući za poslodavce“, rekao je Žan-Mišel Potije, potpredsednik federacije malih poslodavaca CGMPE.

Predstavnici sindikata bili su prema planu otvoreni, ali su neki takođe izrazili rezervisanost u pogledu kriterijuma koje će se koristiti da bi se utvrdilo postoji li razlika u platama između polova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.