Vesti iz sveta

17.06.2020. 15:25

imd.org

Autor: Nova Ekonomija

Na Svetskoj listi konkurentnosti najbolje plasirane male države

Svetska lista konkurentnosti koja je očekivana je sa velikim nestrpljenjem, pokazala je da su u uslovima pandemije korona virusas ekonomski najkonkurentnije manje zemlje. Shodno tome, prvo mesto na toj listi zauzeo je Singapur, drugu godinu za redom...

Foto: pixels

Ovogodišnja Svetska lista konkurentnosti pokazala je da su u uslovima pandemije koronavirusa ekonomski najkonkurentnije manje zemlje. Shodno tome, prvo mesto na toj listi zauzeo je Singapur, drugu godinu za redom, objavio je Svetski centar za konkurentnost (IMD).

Posle Singapura najbolje rangirani na listi su Danska, Švajcarska, Holandija i kineksa specijalna administrativna oblast Hongkong.

„U trenutnoj krizi došla je do izražaja njihova sposobnost da se bore protiv pandemije i konkurentnost njihovih privreda. Delom (su konkurentnije) i zato što lakše postižu društveni konsenzus“, izjavio je direktor Svetskog centra za konkurentnost, Arturo Bris.

Kao razlozi za uspeh u Singapura navode se „veliki obim međunarodne trgovine, velika ulaganja i mere za podsticanje zapošljavanja“.

Od povoljnih činilaca izdvajaju se povezanost obrazovnog sistema sa tehnološkom infrastrukturom, posebno telekomunikacijama, a brz internet i uvoz visokih tehnologija takođe igraju ključnu ulogu u ekonomskom rastu.

Danska, koja je na drugom mestu, svoj rezultat duguje snažnoj ekonomiji, tržištu rada, zdravstvenom i obrazovnom sistemu. Pored toga, zemlja se „odlično snalazi u međunarodnim ulaganjima, a u pogledu produktivnosti, nadmašila je i čitavu Evropu“.

U Švajcarskoj snažna međunarodna trgovina podstiče jake ekonomske performanse, dok njena naučna infrastruktura, zdravstveni i obrazovni sistemi pokazuju stabilnost.

Drugu godinu zaredom, Sjedinjene Američke Države nisu uspele da poprave svoj rezultat, obzirom da su dostigle deseto mesto, dok je Kina je sa 14. pala na 20. mesto.

Ujedinjeni Arapski Emirati takođe su pali sa petog na deveto mesto, jer se ceo region Bliskog Istoka borio sa naftnom krizom.

Rangiranje je zasnovano na podacima od početka tekuće i cele prošle godine, a na listi se nalaze 63 zemlje.

Kriterijum za uključivanje na listu jeste dostupnost uporedivih statističkih podataka, tako da se Srbija, na primer, ne nalazi na listi, dok su od predstavnika regiona uključene Bugarska (48. pozicija), Rumunija (51. mesto) i Hrvatska (60. na listi).

Ove godine dodani prilikom izrade Svetske liste konkurentnosti uzeti su u obzir nova merila koji se odnose na ciljeve održivog razvoja UN-a, kao što su obrazovanje, očuvanje životne sredine, zdravstveni sistem. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.