Vesti iz sveta

06.07.2020. 03:15

OCCRP

Autor: Nova Ekonomija

Nejasna dokumentacija omogućila distribuciju falsifikovanih maski

Uoči pandemije koronavirusa, od početka marta, mnogobrojne ustanove širom Evrope primile su pošiljke FFP2 maski sa lažnim CE sertifikatom. Dokumenti za neke od ovih pošiljki bili su falsifikovani, ali je glavni razlog za "popl...

Foto: Pixabay

Uoči pandemije koronavirusa, od početka marta, mnogobrojne ustanove širom Evrope primile su pošiljke FFP2 maski sa lažnim CE sertifikatom. Dokumenti za neke od ovih pošiljki bili su falsifikovani, ali je glavni razlog za „poplavu“ lažnjaka bio pojava nejasnih sertifikata izdatih od strane navodno regulatornih kompanija, prenosi Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

CE sertifikat je potvrda da naznačeni proizvod ispunjava propise Evropske unije, izdaju ga kompanije i u pojedinim slučajevima mogu koštati desetine hiljada evra.

Uprkos tome, dokmenti na osnovu kojih se izdaje taj sertifikat nemaju pravni osnov, čega ponekad ni kupci nisu svesni.

Kako navodi Dort Kadel, pravni savetnik iz Danske, dokumenti često ne potvrđuje CE oznaku niti su obavezni.

Većina tih dokumenata izdavala je italijanska kompanija ECM (Ente Certificazione Macchine), zbog čega je u aprilu bila pod istragom nadležnih tela italije zbog nepoštene poslovne prakse, ali postoje naznake da je firma nastavila sa izdavanjem sertifikata, navodi OCCRP.

Osim ECM, još jedna kompanija za koju se zna da je izdavala takođe sumnjive papire je ICR Polska, poljski organizacija ovlašćena za izdavanje sertifikata za mašinsku i radio opremu, ali ne i medicinske proizvode.

U dokumentaciji koju je ICR izdap navedeno da je proizvod „saglasan sa evropskim standardima“, ali se dalje „sitnim slovima navodi da sam dokument ne potvrđuje CE oznaku.

Kako jeavlja OCCRP, dokumentacija izdata od strane ECM i drugih kompanija korišćena je za distribuciju zaštitne opreme u najmanje 19 zemalja.

Nezavisno testiranje sprovedeno u Švedskoj utvrdilo je da maske sa falsifikovanom ili sumnjivom dokumentacijom u većini slučajeva nisu saglasne sa „minimalnim zahtevima za filtraciju i opšti kvalitet“.

Evropska kancelarija za suzbijanje prevara (OLAF), kao i razne državne zakonske institucije, trenutno istražuju korišćenje lažnih ili nedovoljno jasnih sertifikata za distribuciju falsifikovane zaštitne opreme, rekao je generalni direktor te službe Vile Itala.

Evropska komisija je na početku pandemije donela presudu kojom kupci mogu nabavljati zaštitnu opremu bez CE oznake.

Međutim ova privremena mera važi samo za vladine organizacije, a proizvodi i dalje moraju biti saglasni sa sigurnosnim standardima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.