Svet

22.02.2021. 10:00

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Neuspešni gasovodi koštali EU oko 440 miliona evra

Za manje od decenije, Evropska unija je potrošila 440 miliona evra na gasovode koji ili nikada nisu završeni ili će verovatno propasti, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u ponedeljak, prenosi Euractiv.Ukupno je od 2013. go...

Foto: Pixabay

Svet

22.02.2021. 10:00

Za manje od decenije, Evropska unija je potrošila 440 miliona evra na gasovode koji ili nikada nisu završeni ili će verovatno propasti, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u ponedeljak, koje prenosi Eurdactiv.

Ukupno je od 2013. godine potrošeno skoro 5 milijardi evra poreskih obveznika u EU na 41 gasni projekat kao što su cevovodi ili uvozni terminali poznati kao „Projekti od zajedničkog interesa“ (PCI), prema studiji međunarodne nevladine organizacije Global Witness.

Od toga je procenjeno da je oko 440 miliona evra potrošeno na ukupno sedam projekata koji su ili propali ili na neodređeno vreme odloženi.

Većina te sume, preko 430 miliona evra, potrošena je na cevovod BRUA, čiji je cilj bio povezivanje Bugarske, Rumunije, Mađarske i Austrije sa rezervama gasa u Crnom moru.

Deo cevovoda završen je u novembru 2020. godine, ali je u potpunosti smešten u Rumuniji i ne doseže ni Crno more ni susedne zemlje, a naftna kompanija Exxon koja je vodila najveći deo projekta objavila je da želi da proda svoju licencu.

Preostalih šest su subvencionisani sa menje novca. Ti projekti su:

  • Treća gasna interkonekcija između Portugala i Španije (otkazana). Subvencija EU: 97.359 evra,
  • Gasovod Midcat koji povezuje Francusku i Španiju (otkazan). Subvencija EU: 6.253.708 evra,
  • Interkonekcija gasa između Poljske i Češke (odložen). Subvencija EU: 1.360.868 evra,
  • Gasovod Pince-Lendava-Kidričevo (nema aktivnosti od prijema sredstava iz EU 2014. godine). Subvencija EU: 344.500 evra,
  • Austrijsko-češka gasna interkonekcija (zaustavljena). Subvencija EU: 41.993 evra,
  • Plinski projekat Eastring koji povezuje Slovačku sa bugarsko-turskom granicom preko Rumunije i Mađarske (na neodređeno vreme odložen). Subvencija EU: 438.527 evra.

Global Witness sada upozorava da iste greške ne treba da se ponavljaju pri odabiru sledeće serije projekata u okviru ažurirane regulative EU o transevropskim energetskim mrežama (TEN-E).

Prema Global Witness-u, neuspeh tih projekata u velikoj meri se objašnjava jer TEN-E uredba daje mogućnost gasnim kompanijama da odaberu infrastrukturne projekte koji ulaze u uži izbor za dodelu subvencija.

Ažurirana uredba TEN-E prvi put isključuje naftovode i gasovode iz primanja sredstava EU, ali ostavlja otvorena vrata za finansiranje cevi koje će prenositi vodonik, koje se mogu izgraditi prilagođavanjem postojeće gasne infrastrukture.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.