Vesti iz sveta

22.10.2018. 14:35

FoNet

Autor: Nelegalni izvoz voća u Rusiju

Norveška traži od Hrvatske natrag donaciju od 1,3 miliona evra

Norveška, koja je bila spremna da donira 1,3 miliona evra za multikulturalnu školu „Dunav“ u Vukovaru, prvu školu u Hrvatskoj u kojoj bi stotine dece hrvatske, srpske i drugih nacionalnosti pohađali nastavu, traži da joj Hrvatska vrati do sada uložen novac u taj projekat zbog nepoštovanja međudržavnog sporazuma.

U toj školi deca bi učila i o međusobnim različitostima i trenalo je da bude primer kako škole mogu pridoneti integraciji i dijalogu u područjima u kojima je bilo sukoba. Ideja o takvoj školi u Vukovaru rođena je pre 15 godina.

U prvoj polovini 2014. Hrvatska je potpisala sporazum o finansijskoj pomoći projektu Kraljevine Norveške. Norveška i drugi manjinski donatori, Island i Lihtenštajn, na osnovu međunarodnog sporazuma bili su spremni da daju 1,3 miliiona evra za projekat – Norveška 98 odsto iznosa. Škola je trebalo da počne da radi prošle godine u zgradi u Borovu selu. Zgrada na tri etaže je obnovljena i opremljena zahvaljujući donaciji Kraljevine Norveške.

U njoj su pametne table, računari, lift za osobe s invaliditetom, moderna didaktika, šareni tepisi. Škola ima odobrenje za rad Ministarstva obrazovanja. Godinu i osam meseci škola ima i vd direktora ali neće početi da radi ni ove godine.

Zbog nepoštivanja međunarodnog sporazuma, Norveška je zatražila od Hrvatske, kako piše Jutarnji list, da vrati donaciju. Rok za realizaciju projekta po svim ugovorima bio je kraj aprila 2017., do kada je Hrvatska imala priliku da iskoristiti norvešku donaciju u iznosu 1,3 miliona evra. S obzirom na to da projekat nije u roku realizovan, a u njega je dosada utrošeno 390 hiljada evra, Norveška povlači svoj novac.

U norveškoj amabasadi u Hrvatskoj žale što hrvatska strana nije ispoštovala međudržavni sporazum oko ovog, kako kažu, značajnog projekta za koji je bila spremna da pokloni, 1.3 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.