Vesti iz sveta

24.11.2022. 09:21

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Nova faza tehnološke transformacije – novi rizik za kompanije

Pixabay

Usklađenost sa regulativom, veštačka inteligencija, pitanje intelektualne svojine, poslovne tajne su glavni izvor trenutnih i budućih sporova povezanih sa tehnologijama, kažu firme koje su učestvovale u istraživanju koje je sprovela kompanija CMS.

CMS je anketirao preko 500 korporativnih savetnika i menadžera rizika iz više industrija širom sveta o rizicima povezanim sa kritičnim tehnologijama za poslovanje, uključujući tehnologije  u nastajanju.

Preduzeća se spremaju za sledeću fazu tehnološke transformacije, a rezultat toga biće i novi rizici. Organizacije u svim sektorima i svim regionima su prošle godine iskusile širok spektar sporova povezanih sa novim tehnologijama.

U većini industrija, vodeći izvor sporova bila je regulativa i usklađenost sa njom.

Skoro četvrtina ispitanika (24 odsto) je pitanja koja proizilaze iz upotrebe veštačke inteligencije rangirala kao prvi ili drugi vodeći izvor sporova u poslednje tri godine. 

AI tehnologije pospešuju kreativnost i veštine zaposlenih

Ipak usvajanje transformacionih tehnologija kao što je veštačka inteligencija je i vodeći pokretač kada se radi o tehnologijama koje su kritične za poslovanja.

To sugeriše da veštačka inteligencija predstavlja složen presedan, ona je i rizična i neophodna.

Pitanja intelektualne svojine i poslovne tajne su trajna briga za kompanije, ali sa različitim varijacijama u zavisnosti od lokacije gde firme posluju.

Ispitanici su takođe razmotrili šta će za njih biti potencijalni izvori sporova u naredne tri godine.

Osim intelektualne svojine i poslovnih tajni koji su trajni izvor problema, kao budući izvor sporova firme vide nove tehnologije: veštačku inteligenciju, pametne ugovori i kripto valute.

Pored toga, velika većina ispitanika predviđa da će se u budućnosti povećati obim sporova.

Očekuje se da će sporovi oko tehnologije u oblaku porasti, što je povezano sa trendom udaljavanja preduzeća od interne IT infrastrukture ka uslugama u oblaku, čime se neki aspekti upravljanja rizicima prepuštaju spoljnim izvorima.

Nasuprot tome, kada se radi o sproovima za koje se očekuje smanjenje u naredne tri godine, dominiraju tri oblasti.

Više od tri četvrtine (76 odsto) očekuje da se smanje regulatorni sporovi, dve trećine (67 odsto) očekuje da će se sporovi oko sajber prekršaja smanjiti, a više od tri od pet (62 odsto) očekuje da će se smanjiti sporovi oko IT performansi.

Postoji jaka konkurentska želja za ulaganjem u veštačku inteligenciju, a skoro 70 odsto očekuje veću upotrebu veštačke inteligencije u svojim organizacijama u naredne tri godine.

Ovo je u skladu sa stavom ( 81 odsto ispitanika) da je stalno ažuriranje tehnologija generalno neophodno za konkurentnost u njihovom industrijskom sektoru.

Ipak, 50 odsto ispitanika veruje da će upotreba tehnologija veštačke inteligencije dovesti do rizika i sporova koji se ne mogu predvideti, a više od polovine (56 odsto) predviđa da će veštačka inteligencija biti vodeći izvor povećanih sporova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.