Vesti iz sveta

26.09.2023. 16:52

UGS Nezavisnost, Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Nova strategija za borbu protiv siromaštva u Francuskoj

Pixabay

U Francuskoj je predstavljen novi Vladin plan za borbu protiv siromaštva, promovisan kao „Pakt solidarnosti“, objavila je sindikalna organizacija Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost. U Evropskoj uniji prošle godine bilo je 95,3 miliona ljudi (ili 22 odsto ukupnog stanovništva) u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, prema podacima Eurostat-a.

Rizik od siromaštva i socijalne isključenosti ne zavisi isključivo od nivoa prihoda domaćinstva, navodi Eurostat, već i od nezaposlenosti, radnog statusa ili drugih socio-ekonomskih karakteristika.

Ključni pravci nove strategije „Pakta solidarnosti“ u Francuskoj su prevencija dečjeg siromaštva, povratak zaposlenju, borba protiv ekstremne isključenosti i mere koje će obezbediti da ekološka tranzicija ne opterećuje socijalno najugroženije stanovništvo, objavio je Ujedinjenjeni granski sindikat (UGS) Nezavisnost. Planirane su i druge mere za borbu protiv stigmatizacije najsiromašnijih i prilagođavanje javnih politika određenim ruralnim područjima zemlje.

„Za stanovanje, zdravlje, pristup obrazovanju ili zaposlenju, ponekad čak i za hranu, siromaštvo je svakodnevni izazov. Niko ne može ostati ravnodušan pred položajem žena, muškaraca i dece koji se bore da žive dostojanstveno. Dakle, dužni smo da delujemo“, rekla je francuska premijerka Elizabet Born na početku prezentacije Pakta za koji je rekla da je „među najmoćnijima na svetu za obuzdavanje siromaštva“, objavjeno je na sajtu UGS Nezavisnost.

Prema njenim rečima, čak i danas, dete rođeno u porodici sa najnižih 20 odsto prihoda ima jednu trećinu verovatnoće da tamo ostane i kada odraste.

„Naš društveni model ne dozvoljava onima koji su zapali u siromaštvo da iz njega dovoljno brzo pobegnu, ukazala je Born, ističuči da francuski model „mora da omogući društveni napredak – kroz rad“.

KOJI SU KRITERIJUMI ZA STATUS ENERGETSKI UGROŽENOG KUPCA?

Govoreći o prvom cilju francuska premijerka je rekla da je „za trajni odgovor na siromaštvo i smanjenje nejednakosti potrebno kvalitetno zapošljavanje svih koji su radno sposobni“.

„Postoje neprihvatljive situacije: niske plate za osnovne profesije ili rad na određeno vreme, što ljudima ne dozvoljava da se snađu. Rad se mora isplatiti i svako mora imati izglede za profesionalni i društveni napredak“, istakla je Born. Vlada posebnu pažnju posvećuje penzionerima sa niskim primanjima, kako je rekla i najavila da će od ovog meseca biti povećane male penzije za ukupno 1,7 miliona penzionera.

Prema podacima francuskog Nacionalnog instituta za statistiku, siromaštvo pogađa više od devet miliona ljudi, što je gotovo 15 odsto stanovništva. Približno toliki procenat stanovnika u Francuskoj ima problema sa obezbeđenjem grejanja, hrane i drugih osnovnih proizvoda i usluga, objavljeno je na sajtu UGS Nezavisnost.

Preko 95 miliona stanovnika EU je u riziku od siromaštva

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.