Vesti iz sveta

26.04.2023. 11:43

Asociated Press

Autor: Nova ekonomija

O rudniku litijuma na granici Nevade i Oregona odlučuju sudije

Foto: Pixabay

Još jedan sudija u Sjedinjenim Američkim Državama podržao je strože tumačenje Zakona o rudarstvu starog 150 godina koje je već doneo nadležni američki Apelacioni sud. Tom presudom se blokira rudnik metala u Saveznoj Državi Nevadi.

Kako je preneo portal Centraloregondaily.com, presuda bi mogla da ima posledice u vezi sa otvaranjem velikog rudnika litijuma blizu granice Nevade i Oregona, kao i za druge buduće rudnike na javnim površinama širom američkog Zapada.

Sudija američkog okruga Lari Hiks u Renu (Reno) poništio je odobrenje američkog Zavoda za upravljanje zemljištem (BLM) za planirani rudnik molibdena Eureka Mol (Eureca Molly) istočno od tog grada u Nevadi slučaju koji se vodi od 2013. godine.

Hiks je citirao sudsku odluku u slučaju koji se dogodio u Arizoni prošle godine koji je preokrenuo dugotrajni stav države da je Zakon o rudarstvu iz 1872. godine davao ista prava vlasnicima rudnika i okolnog zemljišta u vezi sa odlaganjem otpada i jalovine.

Tom je presudom blokirana izgradnja rudnika bakra jer se ta prava nisu automatski primjenjivala na susedno javno šumsko zemljište gdje je kompanija planirala da odlaže otpad.

RERI: Rio Tinto i dalje čeka dozvolu za rudnik litijuma u Srbiji

Sudija Miranda Du u Renu citirala je istu presudu u presudi donetoj prošlog meseca da je BLM (Bureau of Land Management, Biro za upravljanje zemljištem) postupio nezakonito kada je odobrio otvaranje rudnika Thacker Pass kompanije Lithium Americas u blizini granice Nevade i Oregona.

Ipak, sudija Du, za razliku od Hicksa ili Apelacionog suda, Du nije poništila BLM-ovo odobrenje projekta, već je od te uprave zatražila novi postupak za izdavanje dozvole.

U međuvremenu su u toku radovi na pripremi rudnika.

Ekolozi su uložili žalbu na presudu sudije Du u vezi sa rudnikom litijuma sudu u San Franciscu, koji bi trebao o tome da odlučuje u junu.

Litijim se koristi u proizvodnji baterija za električna vozila, što je ključni deo programa „čiste energije“ predsednika Džozefa Bajdena za ubrzavanje prelaza sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Kao i drugi rudnici desetljećima, Eureka Molly LLC (EML) tvrdi da nema nameru da trajno okupira susedna zemljišta jer će rudarstvo u Mount Hopeu prestati za 40 godina.

Anglo-australijaska kompanija Rio Tinto imala je nameru da u Srbiji pokrene Projekat „Jadar“ za iskopavanje rude litijuma u blizini Loznice, ali je Vlada srbije prošle godine posle velikih građanskih protesta obustavila njegovo sprovođenje.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.