Vesti iz zemlje

12.04.2023. 09:15

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

RERI: Rio Tinto i dalje čeka dozvolu za rudnik litijuma u Srbiji

Foto: Pixabay

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštila je da Ministarstvo rudarstva i energetike neopravdano produžava rok kompaniji Rio Tinto za dobijanje dozvole za eksploataciju litijuma u Srbiji.

Kompanija Rio Tinto već više od dve godine pokušava da pribavi odobrenje za eksploataciono polje, dokument koji joj omogućava da započne sa iskopavanjem litijuma u Srbiji, uprkos tome što uz zahtev nije priložila neophodnu dokumentaciju, dodaje se u saopštenju.

Kompaniji nedostaje Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koje je poništeno u januaru 2022. godine nakon što je donesena Uredba o prestanku važenja prostornog plana područja posebne namene za ovaj projekat.

Tada je iz Vlade Srbije saopšteno da je stavljena tačka na projekat Riо Tinta u Srbiji i da će svi nadležni organi bez odlaganja obustaviti sve postupke koji su započeti na osnovu pomenutog Prostornog plana i staviti van snage akte donete radi realizacije projekta, o čemu je više puta pisao i naš portal.

Ipak, Ministarstvo rudarstva i energetike do danas nije prekinulo postupak za izdavanje odobrenja za eksploataciono polje, već je tokom dve godine, ne navodeći jasne razloge, čak 11 puta produžilo rok kompaniji da dopuni dokumentaciju.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

„Ministarstvo rudarstva i energetike bilo je dužno da zahtev za eksploataciono polje odbije, jer ne postoje opravdani razlozi za produžavanje rokova. Rio Tinto ne poseduje Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, jer je ono poništeno u januaru prošle godine“, navodi Hristina Vojvodić, pravni savetnik iz RERI-ja.

Iako je kompanija podnela tužbu Upravnom sudu na odluku o poništaju, to ne predstavlja opravdani razlog za produženje roka za dopunu dokumentacije, dodaje se u saopštenju.

Kako se podseća, RERI je u martu ove godine podneo izjavu o stupanju u taj spor na strani Vlade  Srbije:

Svoj interes organizacija je obrazložila brojnim nezakonitostima u sprovođenju postupka procene uticaja na životnu sredinu, zbog kojih je, prethodno, u septembru 2021. godine i podnela žalbu Vladi Srbije zahtevajući njegov poništaj.

RERI je kako se dodaje Ministarstvu rudarstva i energetike podneo zahtev za priznanje svojstva stranke u ovom upravnom postupku, sa namerom pravovremenog praćenja i reagovanja na odluke koje nadležni organ donosi u postupku odobrenja eksploatacionog polja kompaniji Rio Tinto, koji je od velikog javnog interesa i značaja, i čiji ishod može imati značajan uticaj na životnu sredinu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.