Proizvodnja vina u Grčkoj je ove godine opala za 10,48 odsto u odnosu na 2017. godinu, prenose atinski mediji procenu Centralnog zadružnog udruženja proizvođača vinarskih proizvoda (KEOSOE).
Opala je i grčka proizvodnja grožđa, za 20,88 odsto u odnosu na prosek iz poslednjih pet godina.
Udruženje procenjuje da će ovogodišnji obim proizvodnje biti 2,157 miliona hektolitara, dok je 2017. bio 2,410 miliona hektolitara.
Od ukupno 2,157 miliona hektolitara, običnog, stonog vina ove godine je 1,419 miliona hektolitara, 414.000 hektolitara vino zaštićenog geografskog porekla, 184.000 hektolitara je vino zaštićenog naziva, a 140.000 hektolitara su razna ostala lokalna vina.
Opala je proizvodnja svih kategorija grčkog vina, od šest do čak 27 odsto.
Udruženje je smanjenje objasnilo veoma sušnim vremenom i stalnim smanjivanjem površine vinograda, uprkos tome što se godišnje izdaju dozvole za prosečno 630 hektara novih vinograda.
Suprotno Grčkoj, proizvodnja vina u Evropi raste, te se očekuje da obim ovogodišnje proizvodnje vina u EU bude 168,4 miliona hektolitara, za 27 odsto veći u odnosu na 2017. godinu.
Najveći proizvodjač je ove godine Italija (48,5 miliona hektolitara), Francuska je druga (46,1 miliona hektolitara), a treća je Španiji (41 miliona hektolitara).