Vesti iz sveta

17.05.2024. 14:49

Autor: Aleksandra Nenadovic

OpenAI će svoju veštačku inteligenciju obučavati Reddit-ovim podacima

Na Redditu je već postojala inicijativa da korisnici odluče šta će sa svojim podacim

Izvršni direktor OpenAI, ima 8,7 odsto udela u Redditu, što ga čini trećim najvećim pojedinačnim akcionarom....

Pexels

OpenAI je postigao dogovor sa Redditom i počeće da koristi podatke sa njihovog sajta za obuku AI modela, prenosi TechCrunch.

U bloguna OpenAI-jevom sajtu kompanija je rekla da će joj Reddit partnerstvo obezbediti pristup „strukturisanom i jedinstvenom sadržaju u realnom vremenu“ – npr. postove i odgovore — sa Reddita, omogućavajući njegovim alatima i modelima da „bolje razumeju i prikažu taj sadržaj“.

Reddit sadržaj će biti ugrađen u ChatGPT, OpenAI-ovu popularnu konverzacionu veštačku inteligenciju, a kompanije će raditi zajedno kako bi korisnicima i moderatorima Reddita donele nove „funkcije koje pokreće AI“ ali nisu naveli koje.

OpenAI će takođe postati Reddit reklamni partner.

„Reddit će se graditi na OpenAI-ovoj platformi AI modela kako bi oživeo svoju moćnu viziju. Korišćenje LLM-a (veliki jezički modeli), ML-a (mašinsko učenje) i AI omogućavaju Redditu da poboljša korisničko iskustvo za sve”, navodi se u objavi

OpenAI ima nekoliko sličnih ugovora o licenciranju sa onima koji ustupaju sadržaja u rasponu od medijskih biblioteka do medijskih kuća. Neobična činjenica za ovaj ugovor je da Sem Altman, izvršni direktor OpenAI, ima 8,7 odsto udela u Redditu, što ga čini trećim najvećim akcionarom, a nekada je bio i član upravnog odbora kompanije.

U pokušaju da obeshrabri ispitivanje, OpenAI u svom saopštenju za javnost kaže da, iako Altman ostaje akcionar Reddita, partnerstvo je „vodio izvršni direktor OpenAI-ja Brad Lightcap“ i „odobrio OpenAI nezavisni odbor direktora“. (napomena da je Altman član odbora OpenAI-a; ali se on izuzeo od ove odluke, portparol OpenAI-a je rekao za TechCrunch).

Reddit je ugovore o licenciranju podataka učinio sve centralnijim delom svoje strategije rasta dok na tržištu posluje kao javna kompanija.

U svom prospektu inicijalne javne ponude (IPO), Reddit je otkrio da ima ugovorne sporazume o licenciranju svojih podataka klijentima, uključujući Google, u ukupnoj vrednosti od preko 200 miliona dolara.

I, u svom prvom izveštaju o zaradi kao javno preduzeće, Reddit je prijavio povećanje prihoda od oglasa od 450 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što se uglavnom može pripisati tim ugovorima.

Reddit akcije su porasle za 11 odsto u produženom trgovanju nakon najave OpenAI ugovora.

Reddit-ova platforma — koja ima preko milijardu postova i više od 16 milijardi komentara, brojke koje rastu svakog dana zahvaljujući stotinama miliona aktivnih korisnika zlatni je rudnik za generativne AI kompanije, čiji modeli uče iz primera sadržaja, poput teksta i slike, za generisanje novog, sličnog sadržaja.

Ali kompanija bi se mogla suočiti sa odbijanjem korisnika zabrinutih zbog toga kako monetizuje njihove podatke.

Poučno je pogledati Stack Overflow, forum pitanja i odgovora za programere softvera, koji je nedavno potpisao ugovor sa OpenAI-om o dostavljanju podataka za obuku potonjeg modela. U znak protesta, neki korisnici su izbrisali svoje najbolje ocenjene odgovore na pitanja u zajednici. Ali Stack Overflow je vratio izbrisane postove i izbacio te korisnike, tvrdeći da nisu u skladu sa njegovim uslovima korišćenja usluge.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.