Vesti iz sveta

12.02.2021. 10:28

fDi Intelligence

Autor: Nova Ekonomija

Oporavak stranih direktnih ulaganja još uvek neizvestan

Stručnjaci za strana ulaganja i ekonomski razvoj i dalje se suočavaju sa izazovnim tržišnim okruženjem, jer investitori još uvek koče konačne odluke, mada je u porastu konsenzus da će nekoliko sektora povezanih sa zelenom energi...

Foto: Pixabay

Stručnjaci za strana ulaganja i ekonomski razvoj ukazuju da je oporavak globalnih tržišta i dalje neizvestan, jer su investitori još uvek odlažu nastavak aktivnosti. Ipak, sve je širi konsenzus da će se ulaganja u nekoliko sektora povezanih sa zelenom energijom, zdravstvom i digitalnom ekonomijom oporaviti tokom 2021. godine, piše fDi Investment.

U svom najnovijem ekonomskom izveštaju, Konferencija OUN o trgovini i razvoju (UNCTAD) navodi da su izgledi za 2021. godinu i dalje slabi, posebno u grinfild investicijama, i da se povratak na pretkrizni nivo ne očekuje do 2022. godine.

MMF je prognozirao da će rast globalnog bruto domaćeg proizvoda znositi 5,5 odsto u tekućoj godinu, što je 0,3 procentna poena više u odnosu na prethodno predviđanje. Naredne, 2022. godine, očekuje se rast od 4,2 odsto.

Pojedine geografske regije i određene industrije će prevazići očekivanja, smatra Henk Maršal, analitičar za ekonomski razvoj u američkom gradu Feniksu, budući da se čini da je rast neravnomerno raspoređen po industrijama i geografskim područjima.

Ali oporavak daje šansu vladama da promovišu industrije koje smatraju vitalnim za povećanje otpornosti ekonomije.

Sebastian Rejl, viši savetnik u konsultantskom centru FDI sa sedištem u Berlinu, kaže da je asimetrija oporavka, sa određenim sektorima koji preovladavaju, dovela do toga da su neke brzo rastuće industrije radile kao da nema pandemije. 

Sveobuhvatna neizvesnost takođe je stala ruku pod ruku sa neviđenim nivoima likvidnosti. 

Prema studiji S&P Global Ratings, gotovina i investicije američkih nefinansijskih korporativnih izdavača porasle su 30 odsto, na rekordnih 2.500 milijardi dolara u prvoj polovini 2020. godine.

Istovremeno, dug je porastao za 9 odsto, na 7.800 milijardi dolara, kako su kompanije nastojale da ublaže uticaj pandemije.

Hasan Mohalal, direktor politike i studija u Agenciji za razvoj investicija u Dubaiju, naglašava da je „lobalni investicioni kapacitet četiri puta veći od investicionog jaza“, što zahteva zajedničke napore vlada, privatnog sektora i finansijskih institucija kako bi „usmeravali kapital u realnu ekonomiju, proizvodna sredstva i buduću infrastrukturu“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.