Orban: Da i Evropa bude ponovo velika

Evropska unija ide u pogrešnom smeru, ali postoji prilika da se taj blok reformiše i da "Evropa ponovo bude velika", rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban je rekao da je glavno pitanje do koje mere je Evropa spremna da se prilagodi novom dobu.

Umesto otvorenih društava, ljudi žele demokratska drustva u novom dobu "koje kuca na vrata Evrope", priča Orban.

"Stvari ne samo da idu loše u Briselu, već idu u pogrešnom smeru", dodaje on. 

Pre 20 godina, Evropa je imala jako ambiciozne ciljeve, međutim, nijedan od tih ciljeva nije ispunjen, rekao je mađarski premijer, pominjući Evroazijski trgovinski dogovor i nezavisnu bezbednosnu politiku Evrope, koji nikada nisu ostvareni. 

Umesto da uče iz ekonomskih uspeha Kine i drugih azijskih država, Evropa pokušava da ubedi sebe da je ono što tamo postoji samo privremeno ili nema utemeljenje, rekao je Orban. 

Predsednik SAD Donald Tramp dao je istorijsku izjavu, rekavši da je pravo svake zemlje da sebe stavi na prvo mesto, priča Orban, dodajući da će uskoro biti promena i da je doba multilateralizma pri kraju. 

Nakon ekonomske krize 2008. godine, došlo je do nežapamćene smene u svetskoj politici i ne postoji konsenzus o tome kako će izgledati nova politička struktura sveta, rekao je Orban. 

Evropa je jedva spremna da se nosi i utiče na probleme u regionu, a kamoli sa ratovima u Siriji i Ukrajni, osuđuje on. 

Dodaje da ekonomski rast u Evropi neće preći 1-2 odsto u narednih nekoliko godina, osvrćući se na to da je Evropa nekada bila relevanta globalo pre nego što je postala regionalna sila. 

"Evropa će izgubiti status globalnog igraća i preći na region, gde će imati problema da zadrži uticaj na duže vreme", dodaje on. 

Premijer je rekao da jeEvropa fokusirala svoje snage na pogrešne ciljeve, postajući rob utopijskim idejama supranacionalne Evrope. 

Zaključio je da ne postoji jedan evropski narod, već narodi, i da je Evropa pokazivala samopouzdanje kada je imala višestruke centre moći, kako bi pokazala da je spremna da štiti sebe bez vanjske pomoći, što bi Evropi dalo mogućnosti da pregovara kao jednak parner sa svima, uključujući Rusiju. 

Mora se postići novi dogovor sa SAD, kao i prilike da se otvore pregovori sa Kinom, a problem Rusije treba staviti na agendu, priča Orban.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara