Vesti iz sveta

05.08.2021. 17:09

Gartner.com

Autor: Nova Ekonomija

Ove godine rekordna ulaganja u 5G mrežu

Prihod od prodaje infrastrukture za 5G mrežu ove godine porašće za 39%, stoji u najnovijoj prognozi kompanije Gartner. Predviđa se da će do kraja 2024. godine 60% telekomunikacionih provajdera komercijalizovati 5G usluge u takozvanim ...

Foto: Pixabay

Prihod od prodaje infrastrukture za 5G mrežu ove godine porašće za 39%, stoji u najnovijoj prognozi kompanije Gartner. Predviđa se da će do kraja 2024. godine 60% telekomunikacionih provajdera komercijalizovati 5G usluge u takozvanim gradovima prvog reda.

Šta će mi 5G kad 4G zadovoljava sve moje potrebe

Telekomunikacioni provajderi (Communications service providers, skraćeno CSP) na tržištima koja se već smatraju zrelim za razvoj 5G mreže tokom prošle i ove godine ubrzali su ubrzali su njen razvoj 5G.

Najsavremenija 5G mraža predstavlja 39% ukupnih prihoda koje im daje bežična infrastrukture ove godine.

„Pandemija je povećala tražnju za optimizovanom i ultrabrzom širokopojasnom vezom, koja je poboljšava performanse aplikacija koje zaposleni koriste za rad od kuće, poboljšava prenošenje podataka, video striminge, video igre, kao i korišćenje aplikacija za pristup društvenim mrežama“, kaže Mihael Porovski, koji je istraživački analitičar u Gartneru.

Nova 5G mreža na tržištu infrastrukture bežične mreže, kako se naglašava, trenutno beleži najveći rast, pa se to smatra šansom da se povećaju ulaganja u nju. Na to utiče i pad ulaganja u starije tehnologije, koje će se nastaviti, kako se tvrdi u prognozi.

Prognozi predviđaju da će se u Severnoj Americi prihodi provajdera od 5G mreže povećati na 4,3 milijarde 2021. godine, za razliku od 2,9 milijardi dolara koliko je bilo prošle godine. Na taj rast delimično utiče ulaganje u dinamičko deljenje spektra (nova antenska tehnologija) i u milimetarsko talasne bazne stanice.

Brže do 5G i novih tehnologija uslov da budemo Sicilijumska dolina Zapadnog Balkana
Uvođenje 5G mreže može da udvostuči potrošnju struje
Potpisan prvi ugovor za 5G mrežu u Hrvatskoj
Odložena aukcija za prodaju 5G spektra u Srbiji

U Zapadnoj Evropi, prognozira se skok prihoda koje provajderi dobijaju od 5G mreže, sa 794 miliona dolara 2020. na 1,6 milijardi dolara koliko se očekuje 2021. godine. Prioriteti provajdera biće licenciranje spektra, modernizacija mobilne infrastrukture, kao i regulatorni procesi.

Ove godine čekuje se i da će Kina zadržati poziciju globalnog lidera na polju 5G mreže. Prihod od 5G dostigao je 9,1 milijardu dolara 2021. godine, u odnosu na 7,4 milijarde dolara 2020.

Dok je svega 10% telekomunikacionih provajdera pružalo komercijalne 5G usluge, kompanija Gartner predviđa da će se taj udeo do 2024. godine povećati na 60%. To je slično prelasku na 4G mrežu.

„Tražnja preduzeća i ostalih kupaca utiče na ovaj rast. Kada korisnici počnu da se vraćaju u kancelarije nastaviće sa povezivanjem svojih stanova ili kuća na gigabajtska optička vlakna. Na to je uticao rad od kuće koji je pokazao sve prednosti dobre internet veze“, dodao je Porovski.

U Srbiji je krajem jula prošle godine odložena aukcija za prodaju 5G spektra. Prošlu godinu obeležilo je i donošenje restriktivnih zakona u Sjedinjenim Državama  koji su sužavali manevarski prostor kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huawei, upravo u razvoju 5G mreže.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.