Pad cena kafe naterao farmere da se okrenu proizvodnji koke

Foto: Pixabay

Zbog pada cena kafe, kao i kašnjenja u sertifikaciji organskih zrna, farmeri širom Perua napuštaju svoje farme kafe i odlaze da rade na plantažama na kojima se proizvodi koka, glavni sastojak kokaina.

Prema procenama istraživača sa sajta The Conversation u Peruu se trenutno koristi blizu 55.000 hektara zemlje za kultivaciju koke, a od toga se proizvodi oko 500 tona kokaina godišnje, što je, primera radi, dovoljno da se trostruko zadovolji godišnja potražnja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pandemija je uticala i na trgovinu drogom, distribucija je znatno usporena zbog velikih ograničenja i manje putovanja i zbog toga je cena liste koke opala za polovinu svoje prethodne vrednosti. 

Međutim, čak i u trenutnoj situaciji, koka nudi farmerima veću sigurnost od bilo kojih drugih useva, jer je potražnja konstantna.

Uzgoj kafe zahteva da farmeri tokom cele godine neguju biljke na strmim planinama. Žetva se vrši jednom godišnje i timovi radnika prikupljaju, ljušte i suše zrna kafe.

Otkupljivači svake godine dižu standarde kvaliteta, što znači da je potrebno još više ulagati u uzgoj, a posebno kada je u pitanju organska kafa. Sve ovo povećava troškove farmera koji na kraju ostaju praktično bez zarade.

Zbog toga je uzgajanje koke postalo spas ovim farmerima. Ima značajne prednosti kao usev jer raste poput korova na strmim padinama, u kiselom tlu i na većim nadmorskim visinama. 

Moguće je vršiti žetvu tri do četiri puta godišnje i možda najvažnije, uvek postoji tržište, što farmerima obezbeđuje redovnije prihode.

Vrednost listova koke kreće se od 35 do 70 dolara za 25 kilograma, dok kafa vredi oko 37 dolara za 25 kilograma.

Koka ima bogat socijalni, kulturni i lekoviti značaj u autohtonim andskim kulturama. Ali od 1970-ih koka se uglavnom uzgaja za proizvodnju kokaina. Od 117.292 tone sušenog lista koke proizvedenog u Peruu 2017. godine, procenjeno je da je 106.401 tona iskorišćeno za kokain.

Uprkos njenoj nezakonitosti, farmeri imaju malo moralnih nedoumica oko uzgajanja koke.

„Ne grešimo mi koji gajimo koku, već oni koji kupuju kokain“, rekao je jedan od farmera.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.