Palantir je podneo zahtev za inicijalnu javnu ponudu

Foto: Wikimedia/YariDarling

Startap kompanija za analitičku obradu podataka Palantir podnela je zahtev američkoj Komisiji za hartije od vrednosti za inicijalnu javnu ponudu, javlja Njujork Tajms.

Kompanija sarađuje sa vladama, policijom i odbrambenom industrijom na analizi i obradi njihovih podataka, ali se proširila i na druge oblasti.

Nezvanično, prvo finansiranje kompanije je dobila od obaveštajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država, kako bi pronalazila veze i davala predviđanja na osnovu sve veće količine podataka kojima su obaveštajci baratali.

Palantir, koji je ime dobio po kristalnoj kugli iz serijala Gospodar prstenova, jedna je od najvrednijih privatnih kompanija u ovoj industriji, čija je vrednost 20 milijardi dolara.

Zbog tajnovite prirode poslovanja koja okružuje Palantir, javna ponuda će sada po prvi put otkriti malo više detalja o poslovanju ove kompanije.

Palantir je preduzeo korake neophodne kako bi se našli u javnoj ponudi, kako Kalifornija zahteva da kompanije imaju najmanje jednu ženu u odboru, Palantir je u junu zaposlio bivšu novinarku Vol strit žurnala, Aleksandru Vulf Šif.

Ona će biti prva žena u odboru ove kompanije.

Palantir nije rekao kada planira da izađe u javnost, niti je pružio druge informacije poput broja akcija koje će potencijalno prodati ili raspona cena akcija. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara