Peking ne planira da brani vlasnika TikToka

Foto: Pixabay

Peking nema u planu da brani kompaniju BajtDense (ByteDance) od Vašingtona zbog prisiljavanja kineskog vlasnika TikTok-a da proda američki deo poslovanja te aplikacije, jer kako kako neki izvori iz kineske tehnološke industrije kažu, BajtDens (ByteDance) nije još jedan Huavej, saznaje Fajnenšal tajms.

„Većina ljudi u Kini nasmejala bi se ideji da BajtDens usko sarađuje sa kineskom vladom“, rekao je jedan izvršni direktor u kineskoj tehnološkoj industriji koji je sarađivao sa osnivačem BajtDensa Žangom Jimingom.

Huavej je mnogo važniji od BajtDensa za domaću ekonomiju, na kojoj je Komunistička partija izgradila svoj legitimitet.

Huavej je napravio telefonske tornjeve koji su pospešili kinesku revoluciju mobilnih tehnologija i time indirektno zaposlili veliki broj fabričkih radnika.

BajtDens, s druge strane, stvara vesti i video snimke koji izazivaju zabrinutost pekinških cenzora.

Iako je jedna od retkih kompanija koja je nastavila sa zapošljavanjem tokom pandemije, uglavnom su zapošljavali diplomirane studente u velikim gradovima.

"Odnos BajtDensa sa kineskom vladom uopšte nije dobar, oni veoma teško kontrolišu ovakvu platformu društvenih medija", rekao je Li Čengdong, izvršni direktor tehnološkog fokusnog centra Haitun.

„Oni nisu strateški važna kompanija, dok je Huavei 33-godišnji „državni prvak“, dodao je Li. 

Prema analitičaru političkog rizika Fengu Čučengu, Peking se neće ponovo sukobiti sa Sjedinjenim Američkim Državama zbog BajtDensa, a pored toga Majkrosoft koji planira da kupi američki deo poslovanja TikToka je već duži niz godina u dobrim odnosima sa Pekingom.

Jedna od posledica prinudne prodaje TikTok-a je indirektna šteta kineskim preduzetnicima, koji vide da im se globalni izgledi za napredak biznisa - smanjuju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara