Foto: Pixabay

Pentagon se protivi dodatnim merama protiv Huaveija

Foto: Pixabay
Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država povukla je svoje predloge propisa koji bi dodatno otežali trgovinu između američkih kompanija i Huaveija (Huawei) nakon što su se merama suprotstavili predstavnici Pentagona i Ministarstva finansija SAD.

Kako prenosi Vol strit žurnal (Wall Street Journal), zvaničnici Pentagona su zabrinuti da će zabrana prodaje robe kineskom tehnološkom gigantu finansijski oslabiti domaće firme, koje neće imati više toliko resursa koje će da ulažu u razvoj tehnologija.

Trenutna pravila omogućavaju izvoz elektronike koja u sebi ima manje od 25% delova proizvedenih u SAD, dok je novi predlog preporučio da se dozvoljeni postotak smanji na 10%.

Ove argumente je pred Ministarstvo odbrane iznela industrija čipova, nakon čega je ministar Mark Esper rekao da SAD trebaju da nađu balans između mogućnosti za inovacije i bezbednosti.

Izvori lista iz administracije predsednika Donalda Trampa navode i da izvršna vlast razmara kako da pomogne proizvođačima kompoenti da za 18 meseci proizvedu telekomunikacionu 5G opremu koja bi parirala Huaveiju.

Proizvođači hardvera ne dolaze isključivo iz SAD, a razgovori se trenutno vode i sa predstavnicima japanskih, britanskih i nemačkih kompanija.

Vašington je Huavei postavio u centar svog trgovinskog sukoba sa Pekingom. Američka vlada smatra da je Huavei pod direktnom kontrolom Komunističke partije Kine.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara