Svet

30.04.2020. 09:19

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

”Poklanjanje“ akcija Telekoma Srbija izazov u borbi protiv pranja novca

"Poklanjanje" vrednosnih papira, a naročito akcija Telekoma Srbija, tako što se za njih dobije novac na ruke, Uprava za sprečavanje pranja novca označila je kao izazov u borbi protiv pranja novca u prošloj godini.U najnovijem izv...

Nova ekonomija

Svet

30.04.2020. 09:19

„Poklanjanje“ vrednosnih papira, a naročito akcija Telekoma Srbija, tako što se za njih dobije novac na ruke, Uprava za sprečavanje pranja novca označila je kao izazov u borbi protiv pranja novca u prošloj godini.

U najnovijem izveštaju Uprave za prošlu godinu, navodi se da je praksa u vidu poklona besplatnih akcija gde postoji i sumnja u novčano saldiranje (isplata – nadoknada na ruke za poklonjene akcije) uočena  kao tendencija trgovanja preko javnih oglasa i javnog nuđenje cene i gotovinskog plaćanja. 

Promene vlasništva i saldiranje kasnije se posredstvom brokersko – dilerskih društava vrše u Centralnom registru hartija od vrednosti (CRHOV). 

„Naročito je to prisutno sa akcijom „Telekom Srbija AD“ koje su pripale besplatno punoletnim građanima Srbije, inače nelistiranoj na beogradskoj berzi, navodi se u izveštaju. 

Kako se dodaje, zbog odsustva berzanskog trgovanja i kotizacije, stvoreno je sivo tržište ovom akcijom a neka opciona vrednost pripadajućih akcija građanima kreće se u rasponu od 150 – 180 miliona evra gledajući raspone cena koje se oglašavaju. 

Kada je reč o dilemi da li ima prisustva sumnjivog porekla novca u preuzimanju akcija poklonom Uprava nema takvih saznanja. 

Međutim, postoji bojazan integracije takvog novca (ako ga ima) s obzirom da se radi o potencijalno vrednoj imovini, koja zasigurno ako dođe do berzanske trgovine ili do preuzimanja značajnijih paketa akcija (promene vlasništva ako se država odluči kao većinski akcionar) može značajno povećati vrednost akcija stečenih poklonima, što je realno i bio osnovni motiv sticanja od strane „ investitora fizičkih lica“.

Podsećamo, oko 4,8 miliona građana Srbije dobili su 2012. godine besplatne akcije Telekoma Srbije, uz zaposlene i bivše zaposlene radnika Telekoma. 

Telekom je y većinskom vlasništvu države, sa udelom od 58,11 odsto. Građani Srbije, prema poslednjem finansijskom izveštaju za 2018, vlasnici su 14,95 odsto akcija, zaposleni i bivši zaposleni imaju 6,94 odsto, dok na sopstvene akcije Telekoma otpada 20 odsto. 

Šta sve Telekom Srbija ima, šta kupuje, i za kolimo novca?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.