Ponovo se otvaraju stari rudnici uranijuma, jer je i on poskupeo

Foto: Pixabay

Mnoge zemlje počele su da preispituju svoju energetsku bezbednost, zbog ekologije i rata u Ukrajini, piše Wall Street Journal. Problemi sa snabdevanjem utiču i na rast cene uranijuma, koji se koristi kao gorivo u nuklearnim elektranama.

Rudarske kompanije koje posluju u Severnoj Americi, Australiji i Africi najavljuju da će ponovo pokrenutu stare rudnike uranijuma i godinama obustavljene projekte.

Razlog je cana uranijuma koja je dostigla najviše nivo od katastrofe koja je pogodila japansku Fukušimu 2011. godine, kada je nuklearno gorivo imalo najmanju vrednost tokom deset godina.

Razlog za ponovno pokretanje proizvodnje je i želja brojnih zemalja da nađe zamenu za uranijum koji se nabavlja iz Rusije, iako kompanija Rosatom nije pogođena sankcijama zapadnih zemalja koje su uvedene zbog rata u Ukrajini.

Pre dve godine, Rusija je obezbeđivala šest odsto svetske proizvodnje uranijuma, kao i 16 odsto uranijuma koji uvozi SAD.

Od ruske kompanije zavisi 100 milona potrošača struje u Evropi
Sa Rusijom pregovaramo o nuklearnim tehnologijama, pravnu pomoć plaćamo 3,6 miliona

Jedan od razloga za poskupljenje tog metala je skok cena sirove nafte i gasa zbog rata u Ukrajini, jer je dovedena u pitanje pouzdanost snabdevanja uranijumom iz centralne Azije, posebno Kazahstana, koji je njegov najveći proizvođač i koji ga obično isporučuje preko Rusije.

U SAD, Ministarstvo energetike nastoji da spreči prevremeno zatvaranje nuklearnih elektrana, pa je za njih obezbedilo pomoć od šest milijardi dolara, kako bi se održao njihov rad.

Kompanija Boss Energy tako je najavila da će ponovo pokrenuti proizvodnju uranijuma iz rudnika Hanimun koji se nalazi u južnoj Australiji.

U kanadskoj provinciji Saskačevan, kompanija Cameco Corp već radi na ponovnom pokretanju rudnika reke McArthur river, koji je zatvoren od 2018. godine, iako je poznat kao najveći svetski rudnik kvalitetne rude uranijuma.

Neki rudarske kompanije smatraju kako će nedostatak radne snage i rastuća inflacija dovesti u pitanje održivost starih rudnika uranijuma i novih projekat.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.