Vesti iz sveta

05.11.2022. 09:22

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Porudžbine vetroturbina u EU smanjene za trećinu

Foto: Pxhere

Vetropark, ilustracija

U trećem tromesečju ove godine porudžbine vetroturbina u zemljama Evropske unije manje su za više od trećine u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

Kako je saopštila Asocijacija za energiju vetra, Wind Europe, EU mora hitno da reši pitanje izdavanja dozvola i ojača svoj lanac snabdevanja energijom koja se dobija iz vetra.

U prvom kvartalu 2021 porudžbine vetroturbina su iznosile 2,8 gigavata (GW) i od tada se u celini smanjuju.

Wind Europe u novom izveštaju navodi da su porudžbine za vetroturbine u trećem kvartalu 2022. u zemljama EU dostigle ukupno dva gigavata.

Porudžbine su stizale iz devet evropskih zemalja i sve su bile za vetroelektrane na kopnu, najviše ih je naručila Finska, 322 megavata, zatim Švedska i Nemačka.

Ukupne porudžbine vetroturbina u Evropi tokom ove godine su kapaciteta 7,7 gigavata.

Kako se ocenjuje, to je daleko od onoga što je Evropi potrebno da postigne svoje energetske i klimatske ciljeve.

Pad kupovne moći (inflacija), sporo izdavanje dozvola i neizvesnost oko hitnih intervencija EU na tržištu električne energije usporavaju porudžbine za nove vetroturbine.

Prema idealnom scenariju i klimatskim politikama, u EU bi do 2030. trebalo da ima 510 GW energije vetra.

U skladu sa tim, proizvođači obnovljive energije trebalo bi da instaliraju 39 GW novih vetroturbina godišnje do kraja ove decenije.

Međutim, prema trenutnim pokazateljima, EU je daleko ispod tog cilja.

Kako se ocenjuje, energija iz vetra nikada nije bila hitnije potrebna, zbog energetske bezbednosti, klimatskih promena i pristupačnijih cena energije.

Voda, sunce, vetar i biomasa biće zamena za lignit, kaže EPS

Kako navodi Wind Europe, rast obnovljivih izvora energije iz vetra zahteva promenu u politici EU, ubrzavanje izdavanja dozvola za nove projekte, jačanje i proširenje evropskog lanca snabdevanja u industriji vetra.

Šefovi država i vlada EU su nedavno na sastanku Evropskog saveta i zvanično zatražili od Evropske komisije da ubrza pojednostavljenje za izdavanje dozvola za instaliranje novih vetroturbina.

WindEurope je apelovao na Evropsku komisiju da u vezi sa tim podnese hitnu uredbu Evropskom parlamentu.

Primena obnovljivih izvora energije bi trebalo da bude pitanje od javnog interesa EU, navodi WindEurope.

Ta organizacija predlaže da se ishodovanje dozvole skrati i da period od trenutka podnošenja prvog zahteva do dobijanja dozvole traje maksimalno dve godine.

Nacionalne vlade moraju da razjasne svoj pristup ograničenjima cena za proizvođače električne energije iz vetra, kako bi investitori mogli da imaju jasniju predstavu o prihodima koje mogu da očekuju pre nego što se upuste u nove projekte i porudžbine za nove vetroturbine, dodaje se u izveštaju WindEurope.

Ova organizacija navodi da sporo izdavanje dozvola i nedovoljna veličina tržišta nastavljaju da štete evropskom lancu snabdevanja energijom vetra.

Troškovi sirovina, komponenti i međunarodnog transporta su naglo porasli, povećavajući pritisak na evropsku industriju vetra. Industriji je potrebna politička podrška, napominje se u izveštaju.

Kako je ranije pisala Nova ekonomija, Elektro privreda Srbije (EPS) takođe vidi potencijal u energiji vetra, koji će uz solarnu i hidroenergiju biti zamena za niskokalorični lignit u proizvodnji struje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.