FOTO: Pexels

Predsednik Federalnih rezervi zabrinut zbog prevelikog duga SAD-a

FOTO: Pexels
Predsednik Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel zabrinut je zbog prevelikog duga SAD i smatra da će Vašington neizbežno morati da se suoči s tim problemom.

"Veoma sam zabrinut zbog toga", rekao je Pauel u Ekonomskom klubu u Vašingtonu, prenosi tv mreža CNBC.

"Što se tiče FED-a, mi ustvari pratimo periodiku poslovnog ciklusa: to je naš referentni okvir. Dugotrajna fiskalna neodrživost savezne vlade SAD-a nije nešto što je u srednjoročnom periodu relevantno za naše političke odluke", naveo je on. 

Međutim, dodao je Pauel, "to je dugoročno pitanje s kojim se svakako moramo suočiti i, na kraju krajeva, nećemo imati drugi izbor nego da se suočimo”. 

Komentari šefa FED-a usledili su pošto je godišnji budžetski deficit SAD-a dostigao novi maksimum od preko 1.000 milijardi dolara, a taj podatak zabrinjava mnoge ekonomiste koji smatraju da bi to moglo da uzrokuje probleme budućim generacijama. 

Deficit je na godišnjem nivou i ranije dostizao 1.000 milijardi dolara ali nikada u vreme kontinuiranog ekonomskog rasta, kao što je to sada slučaj, konstatuje CNBC i dodaje da to podgreva strah od neizvesnosti šta će se dešavati ako zemlju pogodi recesija. 

Ukupan američki dug iznosi oko 21,9 hiljada milijardi dolara, od čega javni sektor duguje 16 hiljada milijardi dolara. Delimično zbog kontinuiranog povećavanja kamatnih stopa pod Pauelom, troškovi kamata na taj dug mogu postati sve veći i veći teret. 

"Kralj obveznica" na Volstritu i ugledni finansijski prognostičar DŽefri Gundlah izjavio je u decembru da je Fed, povećavajući kamate dok raste udeo državnog deficita u BDP-u, "izgleda u samoubilačkoj misiji". Normalno bi bilo da kada se deficit povećava FED snizi kamatne stope. 

Agencija Fič Rejtings upozorila je u sredu da bi aktuelna blokada vlade uskoro mogla da ugrozi mogućnost donošenja budžeta zemlje i da bi to moglo da utiče na njen vrhunski AAA kreditni rejting.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara