Prihod Crne Gore od stranih turista ove godine manji za 800 miliona

Foto: Pixabay

Prihod Crne Gore od inostranih turista od početka ove godine do kraja septembra iznosio je 100 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine bio 978 miliona, pokazuju novi podaci Centralne banke Crne Gore o platnom bilansu sa inostranstvom, piše Bankar.

Inostrani prihod od turizma je najznačajnija stavka u obračunu izvoza roba i usluga koji, prema metodologiji Uprave za statistiku Monstat, čini trećinu vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Zbog drastičnog smanjenja prihoda u najvažnijoj ekonomskoj grani, ukupni pad ekonomije mogao bi biti blizu cifre od 20 odsto. To bi gurnulo i javni dug države na oko 100 odsto BDP-a.

Izvoz usluga za ovih devet meseci bio je 491 milion eura, dok je prošle godine za isti period vredeo milijardu i po.

Crna Gora zbog velikog uvoza roba jedino u trećem kvartalu ima pozitivnu stavku kod salda roba i usluga upravo zbog većeg prihoda od stranih turista.

Prošle godine je za ova tri meseca izvezeno roba za 120 miliona, a usluga za 927 miliona evra, dok je istovremeno uvoz roba vredeo 690 miliona i usluge 178 miliona evra. 

Tako da je ukupan saldo bio pozitivan za 179 miliona.

U trećem kvartalu, koji nosi crnogorsku ekonomiju, izvoz roba vredeo je 97 miliona evra, a usluga 201 milion, dok je uvoz roba bio 510 miliona, a usluga 111 miliona evra. 

Tako da je ukupan saldo sada negativan za 323 miliona evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara