Prodaja piva u Evropi pala za petinu zbog korone

Foto: Pixabay

Usled pandemije, prodaja piva u Evropi opala je za 20 odsto, sa indikacijama da taj procenat može da se sroza i na celih 25 odsto do kraja godine, rekao je generalni sekretar Pivara Evrope za Euractiv.

Pjer-Olivije Berženon navodi da se procene zasnivaju na kombinaciji prodaje u ugostiteljskim objektima, kao i prodaje na veliko.

Prethodne procene sugerisale su pad prodaje piva od 30 odsto, ali je gubitak delimično ublažen zahvaljujući nekim prilagođavanjima u sektoru maloprodaje. Međutim, ovo ni na koji način neće nadoknaditi ukupnu štetu.

Pivari iz EU i ugostiteljski sektor teško su pogođeni zaključavanjima nametnutih širom Evrope kako bi usporili ponovno širenje koronavirusa.

Prema Evropskoj komisiji, 15 država članica zatvorilo je lokale, a ostale su nametnule ozbiljna ograničenja, koja u nekim slučajevima izjednačavaju zatvaranje.

Slika tržišta piva nije ujednačena u celoj Evropi, jer se u Estoniji samo 7 odsto piva proda u nekom lokalu, dok je taj procenat u Portugalu znatno veći i iznosi 70 odsto.

U Belgiji, evropskom "kraljevstvu piva", prodaja piva u ugostiteljskim objektima pala je za 55 odsto u maju, junu i julu.

Tokom ovog perioda prodaja piva u marketima takođe je zabeležila pad u odnosu na 2019. godinu, posebno zbog ograničenja za kućna i privatna okupljanja.

"Čak i kada su se barovi ponovo otvorili tokom leta, mere socijalnog udaljavanja i relativno nisko poverenje potrošača rezultirali su prodajom piva u trgovini na samo polovini nivoa iz 2019. godine" rekao je Berženon.

Mnogi kreatori politike u EU sugerišu da će pabovi i restorani ostati zatvoreni ili će se nastaviti neke restriktivne mere sve dok se veliki deo stanovništva ne vakciniše.

Berženon je rekao da su barovi i kafići preduzeli sve neophodne mere bezbednosti i pozvao kreatore politike da preispitaju svoje odluke da ih zatvore.

Primetio je da, u velikoj većini slučajeva, reč je o malim objektima sa prilično niskom mogućnošću kontaminacije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara