Svet

07.08.2023. 08:00

Eurostat

Autor: Čedomir Savković

Proizvodnja piva u EU ponovo kao pre pandemije

Svako četvrto pivo potiče iz Nemačke

Foto: Pixabay

Svet

07.08.2023. 08:00

Proizvodnja piva koje sadrži alkohol u EU porasla je za sedam odsto u odnosu na 2021. godinu i vratila se skoro isti nivo kao i u 2019. godini pre pandemije korona virusa, kada je proizvodnja iznosila 34,7 milijardi litara.

U 2022. godini, zemlje Evropske unije proizvele su skoro 34,3 milijarde litara piva koje sadrži alkohol i 1,6 milijardi litara piva koje je sadržalo manje od 0,5 odsto alkohola ili uopšte nije imalo alkohola, saopštio je Eurostat (Evropska agencija za statistiku).

U vezi sa proizvodnjom piva bez alkohola, kako se navodi, nije bilo promene u odnosu na 2021.

Ukupna proizvodnja piva u EU (sa i bez alkohola) u 2022. iznosila je skoro 80 litara po stanovniku.

 

Nemačka i dalje najveći proizvođač

Među zemljama EU sa dostupnim podacima, Nemačka je i 2022. godine nastavila da bude najveći proizvođač sa 7,6 milijardi litara (više od 22 odsto ukupne proizvodnje u EU). To znači da otprilike svako četvrto pivo koje sadrži alkohol proizvedeno u EU potiče iz Nemačke.

Nakon Nemačke slede Španija sa 3,9 milijardi proizvedenih litara (više od 11 odsto ukupne proizvodnje u EU), Poljska sa 3,7 milijardi litara (11 odsto EU proizvodnje) Holandija sa 2,6 milijardi litara (skoro osam odsto EU proizvodnje) i Francuska i Italija, obe sa dve milijarde litara (svaka po šest odsto EU proizvodnje).

Glavne destinacije za izvoz i uvoz piva izvan EU

Glavne države za izvoz piva iz EU u zemlje koje nisu njene članice su Velika Britanija (860 miliona litara) i Sjedinjene Američke Države (716 miliona litara), Kina (349 miliona litara), Rusija (271 miliona litara) i Kanada (155 miliona litara).

Uvoz piva koje sadrži alkohol iz zemalja koje nisu u EU je neznatan u poređenju sa uvozom unutar EU.

Zemlje EU su prilikom uvoza favorizovale britansko pivo (290 miliona litara) i meksičko pivo (99 miliona litara), zatim pivo iz Srbije (40 miliona litara), Ukrajina (15 miliona i Kina (11 miliona).

Najveći izvoznik Holandija , a uvoznik Francuska

Kao i prethodnih godina, podaci o trgovini pokazuju da je Holandija nastavila da vodi kao najveći izvoznik piva koje sadrži alkohol, ona je izvezla ukupno (unutar i van EU) 2,6 milijardi litara piva koje sadrži alkohol u 2022, što predstavlja 27 odsto ukupnog izvoza piva u EU.

U poređenju sa 2021, ova zemlja je zabeležila povećanje izvoza piva za 0,7 milijardi litara.

Za Holandijom kao ostali najveći izvoznici piva slede Belgija (1,6 milijardi litara), Nemačka (1,5 milijardi litara), Češka (0,6 milijardi litara) i Irska (0,4 milijarde litara).

Što se tiče uvoza, takođe nije došlo do promene u poređenju sa 2021, pošto je Francuska i dalje bila najveći uvoznik piva koje sadrži alkohol u 2022, sa 0,9 milijardi litara, što predstavlja 17 odsto ukupnog uvoza EU (unutar i van EU).

Drugi veliki uvoznici bili su Italija sa više od 0,7 milijardi litara (14 odsto), Nemačka sa manje od 0,7 milijardi litara, Holandija sa 0,6 milijardi litara i Španija sa 0,5 milijardi litara.

Sve manji broj nemačkih firmi na listi najvećih proizvođača piva

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.