Vesti iz sveta

31.05.2021. 15:43

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Projekcija: Globalni privredni rast ove godine 5,8 odsto

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) povećala je prognozu rasta globalne ekonomije na 5,8% za ovu godinu i na 4,4 procenta za 2022, prenosi novinska agencija Rojters.U prethodnom izveštaju iz marta, OECD je predviđala rast ...

U prva tri meseca 2023. svetska robna razmena je porasla za 1,9 Foto: Pixabay

U prva tri meseca 2023. svetska robna razmena je porasla za 1,9

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) povećala je prognozu rasta globalne ekonomije na 5,8 odsto za ovu godinu i na 4,4 procenta za 2022, prenosi novinska agencija Rojters.

U prethodnom izveštaju iz marta, OECD je predviđala rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,6 odsto u 2021. godini i od četiri odsto u idućoj, prenosi Rojters.

Aktivnost svetske privrede se vratila na nivo pre pandemije, ali još uvek nije dostigla stopu rasta koja je bila predviđana pre globalne zdravstvene krize, navodi organizacija sa sedištem u Parizu u svojoj novoj publikaciji:

„Svetska ekonomija se kreće ka oporavku ali uz dosta prepreka na tom putu. I dalje postoji povišen rizik da ne bude postignut dovoljan rast nakon pandemije ili da on ne bude široko rasprostranjen“, piše u uvodniku publikacije glavna ekonomistkinja OECD-a Lorans Bone.

Naglašava se da je kampanja vakcinacije omogućila naprednim ekonomijama da postepeno ponovo otvore poslovanje. OECD smatra da sporo sprovođenje vakcinacije i nove epidemije kovida Covid 19 sputavaju oporavak mnogih ekonomija u usponu.

SVE JAČI UTICAJ STRANIH KOMPANIJA NA POSLOVANJE SRPSKE PRIVREDE

KINA USPEŠNIJA OD AMERIKE

OECD sada prognozira rast američkog BDP-a od 6,9 odsto u ovoj godini, za 0,4 odsto više nego ranije. Napominje da će ekspanziju podstaći paket stimulativnih mera države koji je vredan više hiljada milijardi dolara. Stopa rasta u Sjedinjenim Državama je za 2022. godinu blago smanjena sa prvobitnih 4 na 3,6 odsto.

U novom izveštaju OECD-a je snažno povećana projekcija rasta Kine za ovu kao i za sledeću godinu. Prema toj prognozi, kineska ekonomija će ove godine porasti za 8,5 odsto (u martu predviđano 7,8 odsto), a u 2022. godini će zabeležiti rast od 5,8 odsto (martovska procena je 4,9 odsto).

OECD preporučuje da centralne banke u naprednim zemljama održe relaksirane finansijske uslove i da tolerišu prekoračenja ciljane stope inflacije.

Vlade bi trebalo da nastave da podržavaju domaćinstva i kompanije sve dok se ne postigne dovoljno široka globalna rasprostranjenost vakcinacija da zaštiti najotvorenije sektore, dodaje se u izveštaju OECD.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.