Svet

08.02.2024. 12:45

Euronews

Autor: Čedomir Savković

Prosečni Evropljanin na poreze daje trećinu plate

Foto: Pixabay

Svet

08.02.2024. 12:45

Prema podacima američke „Poreske fondacije“, evropski radnici su sa prosečnom platom su 2022. godine izdvajali jednu trećinu svoje zarade za poreze. Među evropskim zemljama, najviši porezi su u Danskoj i Austriji, a najmanji u balkanskim zemljama.

Porezi se značajno razlikuju širom Evrope, a ta opterećenja veća su za radnike u zapadnoevropskim, razvijenijim državama, preneo je Euronews.

Kako se dodaje, države koje imaju najveći porez na dohodak su Danska (55,9 odsto), Austrija (55 odsto), Portugal (53 odsto), Švedska (52,3 odsto) i Belgija (50 odsto).

S druge strane, najmanji porezi na dohodak (od tačno deset odsto) beleže se u Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i na Kosovu.

DANCI RADO PLAĆAJU POREZ

Iznenađujuće je to što velikom broju Danaca ne smeta to što plaćaju veliki porez na dohodak. Zapravo, to smatraju ulaganjem u kolektivnu budućnost države i društva ili načinom da se osigura određeni kvalitet života.

Danska je u prošlogodišnjem Svjetskom izveštaju o sreći četvrtu godinu zaredom rangirana kao druga najsrećnija zemlja na svetu.

Velikim porezima se postiže da svaki pojedinac ima jednake mogućnosti, a čime se značajno smanjuju ekonomska i socijalna opterećenja.

Kako se podseća, visoko obrazovanje uglavnom je besplatno, a podrška se nastavlja i na radnom mestu, gde zaposleni imaju pravo na 52 sedmice roditeljskog odsustva, od čega 32 sedmice plaća država.

Danskim modelom tržišta rada, nazvanim „fleksigurnost“, omogućava se fleksibilnost poslodavcima i sigurnost radnicima.

ŠVEĐANI NAJVIŠE VERUJU PORESKOJ AGENCIJI

Poreska agencija je institucija kojoj Šveđani najviše vjeruju

Situacija u Švedskoj je slična onoj u Danskoj – stanovništvu ne smeta to što skupo plaća javne usluge. Švedska poreska agencija (Skatteverket) je jedna od najpouzdanijih i najcenjenijih agencija u državi. Razlog za to jeste što je ova institucija uključena u skoro svaki aspekt života građana.

MANJI SU POREZI NA JUGOISTOKU EVROPE

Dodaje se da su niže poreske stope na jugoistoku Evrope, što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, način da se privuku investicije.

Smatra se da je reč o zemljama s jeftinijom radnom snagom, nižim troškovima proizvodnje i neiskorišćenim mogućnostima. Neke od država na jugoistoku kontinenta imaju najbrže rastuće ekonomije.

Međutim, pojedine države, među kojima je Rumunija, pokušavaju povećati poreze za zaposlene u softverskom sektoru.

Osim toga, nastoji se ukinuti oslobađanje od plaćanja zdravstvenog osiguranja u građevinskom, prehrambenom i poljoprivrednom sektoru kako bi se povećali poreski prihodi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.