Prva akcija Fronteksa u susedstvu EU - u Albaniji

Evropska agencija za zaštitu granica Fronteks u saradnji sa vlastima Albanije započela je prvu zajedničku operaciju na teritoriji zemlje koja nije članica, ali je u susedstvu Evropske unije, saopšteno je iz Evropske komisije.

Od srede, 22. maja, timovi Fronteksa biće raspoređeni duž grčko-albanske granice zajedno sa albanskim graničarima da bi „ojačali upravljanje granicom i pojačali sigurnost na spoljnim granicama EU", navodi se u saopštenju.

Evropski parlament je u aprilu podržao predloge da uveća broj pripadnika Fronteksa, kao i da se agenciji daju šira ovlašćenja u delovanju prema migrantima.

Na početku operacije sa Albanijom, Agencija će rasporediti 50 oficira, 16 patrolnih automobila i jedan kombi sa toplotnim kamerama. 

PROČITAJTE JOŠ:

Oficir Fronteksa je već u Srbiji

Fronteks će sprovoditi granične provere i na teritoriji Srbije

Članovi misije dolaze iz 12 država EU: Austrije, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Nemačke, Letonije, Holandije, Rumunije, Poljske i Slovenije.

Slične sporazume kao sa Albanijom Fronteks je parafirao sa Severnom Makedonijom i Srbijom 2018. godine, dok se sporazumi sa Bosnom i Crnom Gorom „bliže finalizaciji", navodi se u saopštenju.

Policija EU za migracije i obalsku stražu stigla je u Srbiju već u julu 2017. godine, kada je u Beograd došao njihov oficir za vezu, kako je rečeno iz organizacije Info Park 2018. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara