Vesti iz sveta

22.06.2022. 14:53

Nature Human Behavior

Autor: Nova Ekonomija

Rad od kuće nije produktivan na duže staze

Foto: Pixabay

Radnici u IT sektoru, koji rade od kuće, postaju manje produktivni tokom dužeg perioda, pokazuje istraživanje koje je urađeno među zaposlenima u kompaniji Majkrosoft (Microsoft). I pored toga što se na početku osetio napredak u produktivnosti, komunikacija među zaposlenima kasnije je postala sve slabija i nisu uspostavljani novi kontakti među njima.

Pored svega toga, radno vreme se kasnije povećavalo tokom dužeg perioda, pa je to počelo da ukazuje i na smanjenu produktivnost.

Istraživanje je takođe pokazalo kako bi zaposleni radije komunicirali sa ljudima koje dobro poznaju u istom timu, nego sa novoformiranim kontaktima koji služe kao veza između timova i odeljenja u preduzeću.

Kako se navodi, umesto sinhrone komunikacije putem poziva i video poziva, došlo je do povećanja asinhrone komunikacije putem tekstova i poruka, kao i da će efekti koji su uočeni tokom istraživanja uticati na produktivnost i dugoročno, na inovacije.

RAD OD KUĆE SE VIŠE DOPADA POSLODAVCIMA NEGO ZAPOSLENIMA (VIDEO)
RAD OD KUĆE – PRIVILEGIJA ILI KAZNA?

Takođe, kako se dodaje, očekuje se da će se varijacije u raspodeli posla koje je izazvala pandemija, nastaviti i pored njenog okončanja. U nekim kompanijama, rad od kuće može da ostane neko duže rešenje, ili će se u nekim kompanijama kombinovati sa dolaskom u kancelariju.

Autori studije naglašavaju da kompanije prilikom donošenja odluka o organizaciji svojih zaposlenih treba da vide računa o optimalnim ciljevima. Dodaju da neke firme, zbog pogrešnog izbora, mogu da sebe dovedu u nepovoljan položaj, kao i da će svojim radnicima otežati saradnju i komunikaciju.

U istraživanju su, kako se objašnjava korišćeni mejlovi, kalendari, poruke, video i audio pozivi više od 60.000 ljudi zaposlenih u Majkrosoftu.

Kako se podseća, vlasnik kompanije Tesla, Ilon Mask, poslao je mejl svojim radnicima u kojem od njih traži da se vrate u kancelariju i da u njoj provedu najmanje 40 sati nedeljno. U suprotnom će se smatrati da je radnik dao otkaz na poslu.

Pored toga, kompanije poput Twitter, Facebook, Square, Box Slack, Quora uvele čak i trajni rad od kuće na nekim radnim pozicijama, čak i nakon pandemije.

OBJAVLJEN VODIČ ZA BEZBEDAN I ZDRAV RAD OD KUĆE
Majkosoft pravi svoju verziju „metauniverzuma“

Pre pandemije, oko šest odsto Amerikanaca je radilo od kuće, dok je tokom pandemije, više od trećine zaposlenih radilo na daljinu.

Većina kompanija verovatno neće zadržati sve svoje zaposlene da rade od kuće, ali je anketa koju je među 800 rukovodilaca sprovela kompanija McKinsey pokazala da organizacija posla u kompanijama neće biti kao pre pandemije.

Kako se dodaje, najverovatnije će preći na hibridni model rada koji će podrazumevati i rad od kuće i rad u kancelariji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.