Vesti iz sveta

09.02.2021. 10:22

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Rad od kuće postao jedan od najvećih izazova za brokere

Foto: Pixabay

Rad od kuće postao je jedan od glavnih svakodnevnih izazova sa kojima se suočavaju trgovci na berzi, što će verovatno biti dodatni podsticaj upotrebe tehnologije u elektronskog trgovanja u predstojećim mesecima, pokazalo je istraživanje finansijske institucije JPMorgan koji prenosi Rojters.

U anketi je učestvovalo 260 stalno zaposlenih trgovaca fiksnim dohotkom, valutama i robama (FICC), a gotovo trećina je kao glavni problem u svom poslu navela problem likvidnosti, odnosno koliko brzo i lako se imovinu na tržištima može kupiti ili prodati

Drugoplasirani problem je efikasnost tokom radnog dana, a na trećem mestu je rad na daljinu, po prvi put na ovoj tradicionalnoj godišnjoj listi JP morgana.

Druga i treća stavka ukazuju da je pandemije koronavirusa imala uticaja i na berzanske radnike, godinu dana od postepenog uvođenja globalnih restriktivnih mera.

Prema istraživanju, 77 odsto ispitanika reklo je da su od marta do juna radili od kuće u proseku četiri dana u nedelji, a 21 odsto prijavilo je promenu u načinu rada. Mnogi su među tim promenama navodili povećanje elektronskog trgovanja.

Za 2021. godinu, 55 odsto ispitanika reklo je da očekuje da će raditi od kuće u proseku četiri dana u nedelji, a 18 odsto je reklo da bi njihov stil izvršenja mogao da se menja i dalje, opet uglavnom povećanim elektronskim trgovanjem.

„Dakle, ako razmislite o tome, ako će raditi od kuće, tada će daljnje radne mogućnosti, pristup podacima, elektronsko trgovanje biti važnije i to je ono što smo videli u anketi“, rekao je Skot Vaker, šef prodaje za FICC elektronsku trgovinu u JPMorgan.

Očekivalo se da će aplikacije za mobilno trgovanje imati najveći uticaj na oblikovanje trgovine u narednih 12 meseci, a veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje preuzimaće primat naredne tri godine.

Pandemija COVID-19 pojačala je elektronsko trgovanje na tržištima obveznica prošle godine, tvrde i trgovci i investitori koje je intervjuisao Rojters.

Upitani koja će tema imati najveći uticaj na tržišta 2021. godine, 42 odsto ispitanih navelo je globalnu pandemiju, praćenu uopštenim potresima na tržištu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.