Radnici Amazona ipak nisu osnovali sindikat u SAD?

Foto: Flickr

Amazon je pobedio aktiviste koji su pokušavali da uspostave prvi sindikat radnika ove kompanije u SAD-u. Protiv formiranja sindikata glasalo je 1.798 radnika, dok je "za" glasalo svega 738, prema navodima zvaničnika koje prenosi BBC.

U glasanju je učestvovala samo polovina od 5.800 radnika, a prema navodima Američkog sindikata maloprodaje i veleprodaje (RWDSU), sporno je 505 glasačkih listića.

Sindikat RWDSU sada planira da uloži žalbu, jer ocenjuju da je Amazon ilegalno uticao na ishod glasanja.

RWDSU je optužio Amazon da se mešao u pravo zaposlenih da glasaju na "slobodnim i poštenim izborima".

Navode da je tehnološki gigant lagao svoje osoblje o mogućim posledicama ukoliko budu glasali, a dodaju i da je kompanija naložila lokalnoj poštanskoj službi da instalira poštansko sanduče na radnom mestu kako bi nadgledala glasanje.

Poraz sindikata završava višemesečne sporove i rasprave o uslovima rada u Amazonu, koji je sa više od 800.000 zaposlenih drugi najveći privatni poslodavac u SAD. 

Glasanje u Alabami privuklo je veliku pažnju širom SAD-a, a čak ga je i američki predsednik Džo Bajden prošlog meseca nazvao "vitalno važnom odlukom".

Sindikalci su se nadali da će dobiti prve članove iz Amazonovih skladišta u Alabami i pokrenuti novi talas radničkog aktivizma, Ideju su podržale brojne demokrate predvođene Bernijem Sandersom, kao i nekoliko republikanaca. 

Međutim, poraz je naglasio slabost radničkog pokreta u SAD, a akcije Amazona porasle su dodatnih 0,8 odsto nakon poraza.

Radnici Amazona formiraju prvi sindikat?

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.