Mateo Salvini FOTO: @matteosalvinimi

Mateo Salvini, italijanski vicepremijer:

Razgovaram samo s treznima

Mateo Salvini FOTO: @matteosalvinimi

Italijanski vicepremijer Mateo Salvini naglašava da razgovara "samo s treznima".

Preporučuje da predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera potražimo na Guglu pod "trezan" i pod "tetura". To ilustruje tip i nivo odnosa današnje Italije s EK: tonovi su ljubazni kao uoči rata.

EK i Evrogrupa (koja okuplja zemlje sa zajedničkom valutom) prihvatili su izazov koji im je italijanska vlada uputila najavivši kroz izmene Dokumenta o ekonomiji i finansijama da će u sledeće tri godine italijanski tekući budžetski deficit iznositi 2,4 odsto godišnjega BDP-a, a ne maksimalno 1,6, koliko se prethodno italijanski ministar ekonomije Đovani Tria dogovorio s kolegama u EK i Evrogrupi, piše Euraktiv.

Valdis Dombrovskis, potpredsednik EK, rekao je da "brojke italijanskog bilansa na prvi pogled nisu u skladu s pravilima Pakta stabilnosti", što u evrokratskom žargonu znači neprihvatanje. Italijanski budžet odbacuje i Pjer Moskovisi, evropski komesar za ekonomiju i finansije.

Probijanje dopuštenog "krova" Italiji je nužno da bi bar delimično pokrila trošak predizbornih obećanja vladajućih stranaka, Salvinijeve ksenofobne Lige i Di Majova populističkog PoKreta 5 zvezdica.

Oba vicepremijera - i Mateo Salvini i Luiđi Di Majo - najavili su i pre reakcija iz Brisela da će nastaviti svojim putem makar šta Evropa prigovorila ili preduzela.

Čuju se procene da su se Italijani oslanjali na to da se o postupku zbog prekoračenja granice budžetskog deficita može odlučivati tek počev od februara, te da se pripadnici Evropske narodne stranke, koji drže sve ključne pozicije u Uniji, neće usuditi biti strogi protiv Italije da ne bi izgubili glasove uvređenih Italijana na majskim izborima za Evropski parlament. Čini se pak da su u Briselu izračunali da im se isplati biti strogi spram Italije, jer bi inače demokršćani i liberali izgubili još više glasova od populista suverenista u Nemačkoj i drugim državama, davši argumente npr. Alternativi za Nemačku (AfD).

Naizgled je smešno, ali zapravo jasno pokazuje, da je italijanska vlada iznela ključne brojke za DEF, a tek nakon toga je još izrađivala tablice i tražila pokrića za planirane troškove.

Naime, bez obzira na Brisel, sam italijanski Ustav zabranjuje usvajanje zakona u Parlamentu ako za njih nije osigurano finansijsko pokriće. Parlament može usvojiti zakon, pa i onaj o budžetu, ali ga predsednik Republike neće potpisati ako nema pokrića.

I to svedoči o diletantizmu vlade Lige i Zvezdica. Otkako su na vlasti, doneli su malo zakona i dekreta, ali su ama baš svaki morali ubrzo menjati i popravljati jer nije bio korektan pravno-ekonomski. Imaju animozitet spram "tehničara", a tehniku nisu svladali.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.