Vesti iz sveta

06.08.2021. 10:47

Reuters/Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Rojters: Srbija zloupotrebljava standarde FATF da bi kontrolisala kritičare vlasti

Srbija, Indija, Tanzanija, Nigerija i Uganda su zakone usvojene zbog usklađivanja sa standardima FATF-a koristile za istraživanja novinara, nevladinih organizacija i advokata, piše Rojters.FATF igra malo poznatu, ali ključnu ulogu u obl...

Foto: MaxPixel

Srbija, Indija, Tanzanija, Nigerija i Uganda su zakone usvojene zbog usklađivanja sa standardima FATF-a, nezavisnog međuvladinog tela koje se zalaže za globalnu borbu protiv pranja para i finansiranja terorizma,  koristile za istraživanja novinara, nevladinih organizacija i advokata, piše Rojters

Podsećamo, Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija pre tačno godinu dana napravila je spisak medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. Kao jedina privatna medijska kuća, na spisku je i matična firma Nove ekonomije kao i vlasnica i urednica Biljana Stepanović. Na spisku su i Krik, Birn, CINS…

FATF igra malo poznatu, ali ključnu ulogu u oblikovanju zakonodastva u vezi sa finansijskim kirminalom i diktiranju bezbednosnih prioriteta koje vlade treba da ispune.

FATF je nezavisno međuvladino telo koje se bavi razvojem i promocijom politika za zaštitu globalnog finansijskog sistema od pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja širenja oružja za masovno uništenje. Preporuke FATF su priznate kao standard za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma (Komentar Nove ekonimije).

FATF standardi širom sveta pojačavaju zakone za suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Ipak, pritiskajući društva sa slabim demokratskim uređenjem da usvoje i ojačaju ove zakona, FATF je nesvesno omogućio stvaranje novog pravnog instrumenta autoritarnim vlada, na šta ukazuju istraživači i grupe za ljudska prava, piše Rojters.

„Ovi standardi se sve više ne samo pogrešno shvataju, već se i namerno zloupotrebljavaju“, kaže Tom Keting, direktor Centra za finansijski kriminal pri Kraljevskom institutu za objedinjene usluge (Royal United Services Institute in London).

I pranje novca povećava cene nekretnina u Srbiji

Konkretno, fokus na FATF standarde početkom 2000-ih i na rešavanju problema finansiranja terorizma preko neprofitnih organizacija omogućio je nekim vladama da progone legitimna udruženja građana pod pokrićem primene međunarodnih standarda, piše Rojters.

Iz FATF-a su na Rojtersova pitanja odgovorili da su svesni da se njihove preporuke zloupotrebljavaju kako bi se nadzirale neprofitne organizacije. Saopšteno je da je ove godine osnovana radna grupa za sagledavanje „nenamernih posledice loše sprovedenih“ mera i za njihovo ublažavanje.

„Svaka pogrešna primena standarda FATF-a na način koji potiskuje legitimne aktivnosti neprofitnih organizacija ili ograničava ljudska prava je za ozbiljnu zabrinutost i ne može se tolerisati kao deo borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma“, navodi se u odgovoru FATF-a.

Srbija prošle godine napravila listu NVO i medija

FATF je Srbiju stavio na sivu listu početkom 2018. godine i upozorio da Vlada Srbije mora da ojača svoje zakonodavstvo kako bi vlasi mogle bolje da prave finansijske podatke pojedinaca. Nakon što je to Srbija učinila, FATF ju je uklonio sa liste.

U julu 2020. godine, Uprava za sprečavanje novca je poslala pismo bankama tražeći podatke privatnih klijenata o 50-ak nevladinih organizacija i meidja poznatih po tome što kritikiju ono što smatraju autokratskom vladavinom predsednika Aleksandra Vučića, piše Rojters.

Civilno društvo i mediji traže hitno izjašnjenje Uprave za sprečavanje pranja novca o nalazima FATF-a

U pismu, u koje je Rojters imao uvid, traženi su podaci o prilivu stranih valuta, u skladu sa izmenjenim zakonom.

Nakon što je vest o pismu procurila u javnost, ministar finansija Siniša Mali je rekao da je Uprava „radila svoj posao“ i da zahtevi o podacima norganizacijama i medijima ne bi trebalo da predstavljaju problem „ako ništa ne kriju“. Do sada niko nije optužen, naglašava Rojters.

Podsetimo, na pomenutoj listi se nalazi i Bussines Info Grupa, izdavač Nove ekonomije, kao jedina privatna firma čije se poslovanje nadzire, kao i direktora i urednica Biljana Stepanović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.