Rusija nije platila spoljni dug po prvi put od 1918. godine

Foto: Kremlin.ru

Rusija po prvi put od 1918. godine nije izvršila plaćanje spoljnog duga u stranoj valuti, pošto su vlasnici obveznica prijavili da je Kremlj propustio dve isplate kasno u nedelju, navodi Wall Street Journal.

Portal Axios navodi da je tehnički bankrot rezultat sankcija uvedenih zbog rata u Ukrajini, odnosno blokade transakcija sa ruskim bankama, iako je Rusija mesecima uspešno servisirala obaveze od kraja februara, kada su otpočeli otvoreni sukobi.

Iako Rusija ima novca da plati 100 miliona dolara koje duguje, a po rečima zvaničnika u Kremlju jeste spremna  da plati, sankcije su onemogućile da se ta suma dostavi međunarodnim kreditorima, dodaje BBC.

Tehnički bankrot je simboličan udarac za Rusiju, jer države koje ne ispunjavaju obaveze obično nemaju mogućnosti da se dalje zadužuju na međunarodnom tržištu, što je Rusiji već faktički zabranjeno usled sankcija.

Predsednik Vladimir Putin potpisao je prošle nedelje dekret, dajući Vladi Rusije rok od deset dana da odabere banke koje će obavljati plaćanja u skladu sa novom šemom, što je ukazivalo na to da će Rusija smatrati svoje obaveze ispunjenim ako isplati obveznice u rubljama, prenosi Rojters.

Iako je prošao rok za ispunjenje grejs perioda od 30 dana za otplatu prinosa na emitovane obveznice, koje su prvobitno dospele 27. maja, moglo bi da prođe neko vreme pre nego što se potvrdi kašnjenje, dodaje agencija AP.

Ministar finansija Anton Siluanov je rekao da je moguće da će se pronaći način za proglašenje tehničkog bankrota Rusije, ali je istakao da to neće uticati na ekonomiju u zemlji.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.