Rusija ponudila Bugarskoj novi ugovor o snabdevanju gasom

Foto: Pixabay

Rusija je pozvala Bugarsku da sa njenom državnom kompanijom Gasprom potpiše novi dugoročni ugovor o snabdevanju gasom, prenosi Euractiv. Analitičari smatraju da bi Bugarska u tom ugovoru trebalo da traži klauzulu koja joj omogućava pregovaranje o količinama gasa koje želi da kupi od Gasproma.

"Posmatrano u kontekstu najnovijeg povećanja cena energenata, stabilni dugoročni ugovori su veoma važni za sigurno snabdevanje. Bugarska je i dalje siromašna zemlja, cena električne energije i gasa veoma važna za njene građane", kaže ruska ambasadorka u Bugarskoj Elena Mitrofanova.

Ona je rekla kako za sada nije bilo razgovora sa privremenom vladom u Bugarskoj. Euractiv se poziva na svoje anonimne izvore u Bugarskoj i navodi kako pregovore sa Gaspromom može da vodi samo stabilna nacionalna vlada i napominje kako se u bugarskom parlamentu očekuje veliko protivljenje najnovijoj ponudi iz Rusije.

Martin Dimitrov, ekonomista i bivši poslanik koalicije Demokratska Bugarska, smatra da je za interese te zemlje najbolje da ugovor o snabdevanju gasom bude ograničen na dve ili tri godine: "U pregovore Bugarske sa Gaspromom budu uključeni i predstavnici Evropske komisije. To bi ojačalo poziciju Bugarske".

Američki tečni gas stigao u Bugarsku
Država garant za još 141 miliona evra kredita "Srbijagasa"

Očekuje se da i će Demokratska Bugarska biti kritični faktor u formiranju stabilne vlade nakon izbora 14. novembra.

Ekspert za energetiku Hristo Kazandjiev kaže kako je potrebna pažljiva priprema za pregovore o ugovoru sa Gaspromom. Prema njegovim rečima, problem sa novim ugovorom nije njegov dugi rok, već stavka o obaveznim količinama gasa koje treba preuzeti.

Kako se dodaje, prema trenutnom ugovoru Bugarske sa Gazpromom, 80% gasa za Bugarsku je pod odrednicom "uzmi ili plati". Kazandjiev smatra da bi Bugarska novim ugovorom trebalo da se izbori za mogućnost pregovaranja o količinama gasa koje želi da kupi od Gasproma.

On kaže i da menadžment državne gasne kompanije u Bugarskoj Bulgargaz ometa uvoz jeftinijeg gasa iz Azerbejdžana.

Bivši bugarski ambasador u Moskvi, Ilian Vasilev, smatra da Kremlj igra političku geopolitičku igru sa cenom gasa i ocenjuje kako to ne bi bilo moguće bez "klimatskog ekstremizma" koji vlada u EU: "Sada jedna Putinova izjava može da obori cenu gasa, ali prava istina je da čak ni Rusija više ne može da obuzda potrese na svetskom tržištu u kojima ključnu ulogu ima Kina".

Ministarstvo energetike: Manja cena gasa oboriće cenu grejanja
Letnje pripreme za zimu: Koliko košta instalacija grejanja na gas?

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.