Vesti iz sveta

27.05.2018. 13:05

B92

Autor: Nova Ekonomija

Rusija slabo stoji sa finansijama, investitorima i proizvođačima

Mnoge nemačke, posebno trgovinske, firme, polagale su velike nade u Rusiju.

Na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu se čuje nešto drugo: samo neki žele da „izdrže“, većina uglavnom govori o zatvaranju i smanjivanju.

Od 24. do 26. maja u Rusiji se održava 22. Sankpeterburški ekonomski forum (SPIEF). Učestvuju političari i stručnjaci iz više od 100 zemalja, među njima i iz Nemačke. Mnoga nemačka preduzeća su se donedavno nadala uspehu na ruskom tržištu. No, u Rusiji slabo stoje stvari sa finansijama, pa tako i sa investitorima, proizvođačima i trgovcima na malo. Oni su se nadali da će se u Rusiji nastaviti bum potrošnje.

MedijaMarkt prodaje svoju mrežu prodavnica

Posle 12 godina, iz Rusije će se povući i MedijaMarkt. Najveći evropski trgovac električnim proizvodima posluje u 14 zemalja. Koncern Cekonomi koji je vlasnik tog lanca pregovara o prodaji mreže prodavica u Rusiji ruskom konkurentu M. Video. Nemačko preduzeće bi, međutim, htelo da zadrži svoj udeo i ostane u M. Videu manjinski akcionar, piše DW. 

MedijaMarkt je u poslednja dva kvartala već zatvorio šest svojih prodavnica u Rusiji, dakle – svaku desetu. To pokazuje izveštaj firme Cekonomi o tekućoj poslovnoj godini. Ukazuje se i na negativne posledice niskog kursa rublje i na pad prihoda u Rusiji. Osim toga, zbog sankcija SAD Rusiji iznose se sumje da će ruski BDP i dalje rasti.

Oto i Kvele zatvaraju internet-prodavnice

Nemački trgovinski gigant Oto grup delom napušta Rusiju. U aprilu je koncern najavio da će ovog leta zatvoriti dve svoje radnje na internetu „otto.ru“ koje su na tržištu od 2006, i „quelle.ru“ koju je kupio 2009. Time će biti obustavljeno naručivanje robe preko kataloga koje je bilo legendarno još u doba Sovjetskog Saveza. 

Oto grup je svoju odluku obrazložio promenom svoje globalne strategije i željom da se koncentriše na domaće nemačko tržište. U tome važnu ulogu ima i sve veća konkurencija u ruskoj internet-trgovini. Razvoj interneta je doveo do izumiranja klasične kataloške prodaje. No, zatvaranje internet-prodavnica se tumači i slabljenjem rublje, jer su cene za slanje proizvoda iz Nemačke povećane.

Rusija više nije prioritet za Adidas

Nemački proizvođač sportske opreme Adidas hoće da smanji svoje prisustvo na ruskom tržištu i svoju zavisnost od njega. Ta odluka je doneta još 2014, kada je taj koncern posle sloma kursa rublje i velikog pada kupovne moći Rusa morao da radikalno revidira svoja optimistična očekivanja u pogledu ruskog tržišta. 

I zaista, Adidas je na početku ove decenije proglasio Rusiju i zemlje u Zajednici nezavisnih država (ZND) za jedan od tri svoja strateška regiona – pored Severne Amerike i Kine. Broj Adidasovih radnji u Rusiji i zemljama ZND je za kratko vreme sa 800 trebalo da se poveća na 1200. Povremeno je samo zarada ostvarna u Rusiji ovom koncernu donosila 10 odsto od celokupne zarade u svetu. Ali, sada su to samo –tri procenta. Reakcija na smanjenu kupovnu moć Rusa je bila najava Adidasa da će zatvoriti veliki broj svojih prodavnica u regionu. Prema pismu koncerna DW-u, ostalo ih je još oko 600.

Metro želi da se vrati korenima

Metro, međutim, ne želi da zatvara svoje radnje – njih ukupno 89 u 50 regiona Ruske Federacije kao i jednu prodavnicu na anektiranom ukrajinskom poluostrvu Krimu. Preduzeće koje je aktivno u 25 zemalja takođe ne isključuje čak ni mogućnost otvaranja novih prodavnica u Rusiji. Kažu da je tamo investirano već toliko novca da povlačenje ne dolazi u obzir. 

Sredinom maja, taj koncern je izneo novi plan svog poslovanja u Rusiji. On želi da se vrati poslovanju sa malim i srednjim firmama kao što su hoteli, restorani, kafei i manje radnje. Za vreme turbulentne faze ekspanzije početkom 2000-ih godina, to preduzeće se udaljilo od svog prvobitnog prodajnog koncepta. Masovno su deljene klijentske kartice – ne samo pravnim licima. Posledica je bila da su se Metroove „Keš end keri“ – radnje u Rusiji upustile u tešku konkurentsku borbu sa domaćim lancima prodaje na malo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.