Vesti iz sveta

02.01.2014. 11:19

Glas Amerike

Autor: Nova Ekonomija

S kojim će se problemima suočiti ekonomija u 2014?

Problemi američke, kineske i evropske privrede i dalje doprinose da ekonomisti oprezno gledaju u budućnost.

Podaci nagoveštavaju da bi neke neizvesnosti koje su pratile veći deo 2013, po svemu sudeći, mogle da nestanu, s početkom ove nove godine. Međutim, ekonomisti su oprezni. Uprkos postojanom poboljšanju, nezaposlenost u SAD i dalje je na visokom nivou, evropska dužnička kriza daleko je od kraja, a kineska ekonomija nastavlja da se usporava.

Na kraju 2013. godine, sve više ljudi u SAD pronalazilo je posao, ekonomija je rasla po najvišoj stopi u poslednje dve godine, a Kongres je usvojio novi budžet, kojim se otklanja mogućnost da ponovo dođe do vrlo skupog zatvaranja vlade. 

Pod uslovom da ne bude novih političkih prepucavanja, predstavnik grupe koja se bori za prava malih preduzeća Džon Erensmajer veruje u poboljšanje poslovne kllime u 2014. 

„Mogla bi da bude bolja nego 2013, pre svega ako ne bude marifetluka kao sa zatvaranjem vlade”. 

S druge strane Pacifika, kineska ekonomija usporava, posle decenija velike ekspanzije. Međutim, čak i sa reletivno skromnim očekivanjima rasta od sedam odsto, ta zemlja nastavlja da predstavlja vrlo uticajnu silu u regionu, kaže međunarodni ekonomista Uri Daduš. 

„Biće donekle sporija u narednih godinu-dve, ali je i tako dovoljno snažna da sa sobom povuče veliki broj zemalja”. 

Međutim, dok će povećanje potražnje prilično sigurno doneti koristi zemljama od Kambodže do Japana, evropske ekonomije ostaju slabe. Evropska komisija navodi da će se rast usporiti u 18 zemalja koje kao valutu koriste evro, i da će nezaposlenost u novoj godine verovatno porasti. 

Uprkos nedavnim reformama u oblasti bankarstva, Daduš smatra da oštre mere štednje u zemljama koje su primile pakete pomoći nastaviti da opterećuju evropsku ekonomiju. 

„Italija je u velikim problemima, a biće potrebno nekoliko godina čak i Špancima, Portugalcima i Ircima da se izvuku iz haosa”. 

Ostaje i pitanje o tome kakav će uticaj na međunarodnu ekonomiju imati odluka američke centralne banke da smanji stimulaciju najveće svetske ekonomije. S obzirom da se ove godine očekuje i pad cena sirovina i poljoprivrednih proizvoda, ekonomisti kažu da bi zemlje čije privrede zavise od njihovog izvoza mogle da imaju manje prihode. 

„Tu je pre svega Brazil, ali i Indija, Turska, Mađarska, možda Indonezija, koja je takođe zavisna od sirovina i poljoprivrednih proizvoda”, kaže Uri Daduš iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir. 

Na Bliskom istoku, očekuje se da se neke od zemalja „Arapskog proleća“, koje su i dalje politički nestabilne, suoče sa ekonomskim teškoćama u 2014. 

Pingfan Hong, šef odseka za praćenje globalne ekonomije Ujedinjenih nacija, kaže: 

„Bez obzira na to, verujemo da će neka poboljšanja poslužiti kao zamajac za narednu godinu. Stoga očekujemo da svetska ekonomija poraste za oko tri odsto u 2014.” 

Predstojeća godina trebalo bi da bude dobra i za Afriku. Posle godišnje stope rasta od 4,8 odsto u 2013, Afrička razvojna banka predviđa da će rast dostići 5,3 procenta, pospešen snažnim razvojem uslužnog sektora i povećanjem aktivnosti u oblasti rudarstva i poljoprivrede.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. ,,Proces“ ,,Čekajući Godoa“ ,,Životinjska farma“ ,,Alisa u Zemlji čuda“… – često se nalazimo u međuprostoru između distopije i utopije, čekamo nekoga ili nešto da se desi, a nismo sigurni koga/šta; svi smo jednaki, ali su neki ipak jednakiji (isuviše jednakiji!), ali povrh svega toga čajanka (iliti pijanka) i slavlje se neumorno nastavlja. Retko nailazimo na ,,Dobro drvo“ pa mu se i čudimo, iako ne bi trebalo, poneko u najtežem crnilu razmišlja i o sudbini ,,Ane Karenjine“, ali srećom ima i mnogo ,,Galeba Džonatana Livingstona“ koji veselo i hrabro streme ka ciljevima. Sve u svemu zemlja šarenolikog sadržaja 😀
    aaleksic39@yahoo.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.