SAD ukida zabranu za kinesku kompaniju Xiaomi

Foto: Pixabay

Vlada Sjedinjenih Američkih Država pristala je da ukine zabranu kineskoj kompaniji Xiaomi, koju je uvela administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa, zbog njene navodne povezanosti sa kineskom vojskom prenosi Bloombergquint.

Xiaomi je zbog te zabrane odlučio potraži pravdu pred američkim sudom, pa je predao tužbu u kojoj je izjavio da njegova dva suosnivača drže 75 odsto prava na glasanje u upravnom odboru, kao i da ne postoji nikakva povezanost vlasništva te kompnije i kineske vojske.

Takođe, predstavnici kompanije su u tužbi objasnili da su tri njegova najuticajnija deoničara u stvari američki investitori.

Prema pisanju Bloomberga, stranke su se dogovorile o budućem zajedničkom putu koji bi spornu parnicu rešio bez potrebe za međusobnim osporavanjem.

Ostali detalji nagodbe nisu saopšteni, ali obe će stranke podneti još jedan zajednički izveštaj prije 20. maja. U martu je američki sud privremeno obustavio zabranu kako bi sprečio da kompanija trpi nepopravljivu štetu. 

XIAOMI ULAZI NA TRŽIŠTE ELEKTRIČNIH VOZILA

Pentagon, Xiaomi i kineske vlasti za sada još nisu komentarisali razvoj događaja, ali je Xiaomi očigledno prva kineska kompanija koja je postigla pobedu protiv američke administracije.

Za sada je prerano govoriti da li će SAD ukinuti zabranu kinsekoj kompaniji Huawei, jer je američki predsednik Džozef Bajden već izjavio da ona staje na snazi.

Xiaomi Corporation je kineska multinacionalna kompanija koja se bavi proizvodnjom pametnih telefona, mobilnih aplikacija, računare, kućnih aparata i mnogih drugih proizvoda.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.