SAD zabranjuje TikTok i WeChat od 20. septembra

Foto: FoNet/AP

Vlada SAD donela je zvaničnu odluku o zabrani aplikacije TikTok i WeChat na teritoriji te države, izvršnim nalogom koji stupa na snagu 20. septembra, prenosi Biznis Insajder (Business Insider)

Nalog koji je u petak izdalo Ministarstvo trgovine SAD, efektivno zabranjuje stanovnicima te zemlje preuzimanje navedenih kineskih aplikacija sa Apple ili Google prodavnica.

Ministarstvo trgovine potvrdilo je da će od 20. septembra biti zabranjeno "bilo kakvo pružanje usluge koje dozvoljava distribuciju ili održavanje WeChat i TikTok mobilnih aplikacija, njihovog koda ili ažuriranje putem onlajn prodavnica aplikacija na teritoriji SAD.

Kako navodi Rojters, zabrana bi i dalje mogla biti ukinuta, ukoliko TikTok završi dogovor sa američkom tehnološkom firmom Oracle pre 20. septembra.

Kompanije Oracle i TikTok podnele su predlog dogovora vladi SAD u ponedeljak, međutim predsednik Tramp izjavio je da neće biti prihvaćen dogovor u kojem Oracle ima manji udeo u daljem poslovanju TikTok-a.

Konkretan datum, 20. septembar, kao krajnji rok izvorno je postavljen nakon izvršnog naloga 6. avgusta koji stanovnicima SAD zabranjuje bilo kakve transakcije sa kompanijama WeChat i ByteDance, koja je vlasnik TikTok-a.

"Današnja dešavanja dokazala su još jednom da će predsednik Tramp uraditi sve što može kako bi garantovao našu državnu bezbednost i zaštitio Amerikance od pretnje Komunističke partije Kine," izjavio je američki sekretar za trgovinu, Vilbur Ros.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara